Ukraina låg bakom mordet på den ryska journalisten Daria Dugina i augusti månad. Det uppger källor inom USA:s underrättelsetjänster.

Enligt en icke officiell utvärdering som förra veckan delgavs den amerikanska regeringen låg Ukraina bakom det bilbombsattentat i utkanten av Moskva som Daria Dugina dödades i, skriver New York Times.

Anonyma källor inom underrättelsetjänsterna, som tidningen talat med, uppger att USA inte kände till attentatsplanerna i förväg. Om USA känt till planerna så hade man motsatt sig dem, heter det.

Ukraina förnekar

Ryssland presenterade tidigt vad som framstod som solida bevis för, inte bara att Ukraina utförde bilbombsattentatet, utan även vem som gjorde det: Ukrainskan Natalia Vovk som knyts till ökända Azovbataljonen. I Ryssland betraktas mordet som ett terrordåd.

LÄS MER: Ryssland: Ukrainas säkerhetstjänst bakom mord på rysk journalist

Ukraina har hela tiden förnekat och fortsätter att förneka sin inblandning i den ryska journalistens död.

Mychajlo Mychajlovytj, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger till New York Times att Ukraina kan beordra mord i andra länder om det anses ha ”någon form av praktisk betydelse”.

– Jag menar kollaboratörer och företrädare för den ryska ledningen, som kan anses vara av värde för medlemmarna av våra specialstyrkor som arbetar med det här, men verkligen inte Dugina, säger han.

Oro i USA

Ukraina pekas ut för ett flertal attentat inne i Ryssland sedan den ryska invasionen i februari i år. Förutom mordet på Daria Dugina anklagas landet för attentat mot ryska kärnkraftverk och försök att sabotera högspänningsledningar.

Dessutom har den ukrainska regeringen i tysthet erkänt att man utför attentat mot den ryska vapenindustrin liksom lönnmord inne i Ryssland.

Attentaten och morden uppges oroa USA, som stadigt förser Ukraina med underrättelseinformation. I synnerhet mördandet av politiker ses som känsligt, inte minst då USA befarar att Ryssland kan komma att svara med samma mynt.

Trots det beskrivs banden mellan USA och Ukraina som fortsatt starka.

Vet mer om Ryssland

Att USA har dålig koll på vad Ukraina sysslar med är ingen nyhet. Amerikanska underrättelsekällor uppgav i början av sommaren att de har dålig insyn i Ukrainas krigsstrategi. Faktum är att USA, tack vare intensivt spionage, vet betydligt mer om Ryssland, deras vapen, planerade militära operationer och framgångar eller motgångar än de vet om Ukrainas.

– Hur mycket vet vi egentligen om hur det går för Ukraina? frågade sig underrättelseveteranen Beth Sanner i juni.

– Finns det en enda person som med säkerhet kan berätta hur många soldater eller hur mycket materiel Ukraina förlorat?

Kritik luftades då mot att USA, trots den bristande insynen, fortsätter att skicka avancerade vapensystem för hundratals miljarder till Ukraina, utan att veta hur de används.