I september kommer Nordkoreas kommunistdiktator Kim Jong-un att resa till Ryssland för att träffa president Vladimir Putin. Där ska man enligt uppgift bland annat tala vapenleveranser.

Vapnen är avsedda för Rysslands krig i Ukraina men även annat militärt samarbete står på agendan. På Putins önskelista finns artillerigranater och robotar medan Jong-un vill ha avancerad teknologi för satelliter och kärnkraftsdrivna ubåtar.

Vita husets nationella säkerhetstalesman John Kirby uttryckte nyligen USA:s oro över vapenförhandlingarna länderna emellan.

LÄS ÄVEN: Ryssland uppges planera militärövning med Kina och Nordkorea

Nu heter det från amerikansk sida att Nordkorea kommer få att ”betala ett pris” ifall man förser Ryssland med vapen.

Jake Sullivan, den nationella säkerhetsrådgivaren, berättade för reportrar att Pyongyang och Moskva tittade på ”diskussioner på ledarnivå, kanske till och med personligen”. Mötet mellan Putin och Jong-un skulle kunna vara då man diskuterar möjliga avtal för vapenleveranser.

Moskva skulle kunna använda ytterligare förnödenheter för att ”försöka erövra territorium som tillhör en annan självständig nation”.

– Detta kommer inte att spegla Nordkorea bra och de kommer att betala ett pris för detta i det internationella samfundet, tillade Sullivan.

Inga kommentarer från Kreml

Kreml sa på tisdagen att de inte kunde bekräfta rapporterna om det potentiella mötet.

Ett möte med Putin skulle bli Jong-uns första toppmöte med en utländsk ledare sedan Nordkorea stängde sina gränser i januari 2020.

I oktober ska Putin också besöka Kina.

LÄS ÄVEN: Erdogan till Ryssland för möte med Putin