3802348922_e99184a252_z

Kapitolium. Foto: K3nna

Utrikes

USA:s mellanårsval: Republikanerna förlorar makten i Representanthuset – behåller senaten

Publicerad 11/7/2018
Annons

Det demokratiska partiet i USA återtog kontrollen i amerikanska kongressens representanthus i gårdagens val efter åtta år av republikansk majoritet, vilket försvårar Trumps lagstiftningsarbete. Republikanerna lyckades samtidigt utöka sin majoritet i senaten vilket innebär att de kan utse viktiga domarämbeten.

Trump lyckades dock hindra ett totalt övertagande av demokraterna i Kongressen, reagerade positivt på Twitter och kallade det en ”enastående framgång”, med troligt fokus på senatsvalet, rapporterar Fox News.

En framgång var alltså att Republikanerna fortsätter ha kontroll över de viktiga federala domarna, inklusive Högsta Domstolen.

Men Demokraterna vinner alltså Representanthuset vilket inger hopp hos de liberaler som vill utreda och kanske väcka riksrättsåtal mot Trump.

Förlusten i Representanthuset till Demokraterna kommer att leda till två turbulenta år fram till nästa presidentval och de kommer också kunna hindra lagar Trump vill införa, inklusive finansiering av gränsmuren mot Mexiko och nya skattesänkningar för medelklassen.

De exakta storlekarna på respektive partis majoriteter i de olika kamrarna är ännu oklart.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1247”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons