När USA:s underrättelsetjänster sent omsider nu beordrats att ta reda på varifrån coronaviruset verkligen kommer är det något som inte görs enkelt och utan motstånd, i synnerhet då man tidigare avfärdat uppgifterna om en labbläcka i kinesiska Wuhan som konspirationsteorier.

I över ett års tid har Samnytt vid upprepade tillfällen rapporterat om uppgifterna från olika källor som gjort gällande att pandemin startade efter en läcka på ett militärt laboratorium blott några kilometer från den marknad i Wuhan som blev syndabocken i den officiella versionen. När bevisen nu blivit allt starkare blir uppgifterna allt svårare att undvika och avfärda som påhittade.

I dagarna har den amerikanske presidenten Joe Biden gett några av USA:s underrättelsetjänster, samordnade under Office of Director of National Intelligence, 90 dagar att ta reda på virusets ursprung.

LÄS ÄVEN: Misstankarna mot Kina stärks: Forskare vid Wuhan-labbet insjuknade med coronasymptom redan 2019

I en analys av situationen i Svenska Dagbladet skriver Erik Bergin att beslutet har två orsaker – en faktamässig och en politisk. Förutom att vilja ta reda på vad som faktiskt hänt, kan målet också vara att få stopp på anklagelser från republikaner som liksom Donald Trump var desto säkrare på virusets ursprung.

Tills nyligen har Biden och hans administration försökt ligga lågt med teorier om labbläckor och har liksom medierna avfärdat dem som konspirationsteorier, vilket gett motståndarsidan bränsle. Kan man en gång för alla fastställa virusets ursprung skulle det kunna vändas till en politisk seger, resonerar man.

Samtidigt finns farhågor om att det man finner kanske inte är det som blir den officiella sanningen då USA:s underrättelsetjänster och dess slutsatser ofta är politiska. Ytterligare en aspekt är att underrättelsetjänster ofta inte sysslar med sanningar utan ”bedömningar”.

Så antag att CIA och dess kollegor om 90 dagar gör bedömningen att viruset till 75 eller 80 procents sannolikhet överfördes från en fladdermus till människan. Kommer USA att låta sig övertygas?

LÄS ÄVEN: Kinesiska militären ville använda corona som biologiskt vapen för tredje världskriget