kapitolium-foto-Kmccoy-wikimedia-commons

Foto: Kmccoy.

Utrikes

USA utan statsbudget – statsförvaltningen stängs ned

Publicerad 1/20/2018
Annons

Vid midnatt mot lördagen stängdes den amerikanska statsförvaltningen då skuldtaket slagits i och Senaten inte lyckades godkänna en tillfällig budget. Huvudorsaken är enligt uppgift att det Demokratiska partiet vägrade samarbeta med Republikanerna, vilket ledde till att antalet röster i Senaten för att godkänna en budget på ytterligare en månad inte räckte till. Demokraterna skyller dock misslyckandet på Trump.

I torsdags godkände en majoritet i Representanthuset en budget i syfte att hålla den amerikanska statsförvaltningen tillfälligt öppen till mitten av februari, i syfte att ge mer tid att förhandla fram en långtidsbudget. Dock godkände inte Senaten samma budget på grund av vad som beskrivs som obstruktion från Demokraterna, vilket betyder att statsförvaltningen nu är stängd.

I Representanthuset krävdes endast en enkel majoritet för att godkänna det tillfälliga budgetförslaget, vilket Republikanerna enkelt skrapade i hop. I Senaten krävdes dock minst 60 procent av rösterna för ett godkännande. Republikanerna har endast 51 säten, vilket betyder att det även behövdes ett antal röster från Demokratiska senatorer, vilket man inte lyckades få ihop. Endast fem Demokrater röstade för Republikanernas tillfälliga budgetförslag. Samtidigt röstade fem Republikaner emot förslaget eftersom dessa ansåg att budgetförslaget bara ökar på statsskulden.

Anledningen till Demokraternas vägran att samarbeta berör illegal invandring och framförallt amnesti för barn till illegala invandrare, det sk DACA. Republikanerna vill att illegal invandring ska behandlas som en separat fråga medan Demokraterna vill att illegal invandring ska vara del av de generella budgetförhandlingarna, vilket gjorde att Demokraterna valde att obstruera under budgetförhandlingarna.

För att rösta för den tillfälliga budgeten ställde Demokraterna ultimatum att Trump skulle förlänga DACA, något som presidenten avvisat med hänvisning till att förhandlingar om illegala invandrare är en separat fråga. Demokraterna menar därför att budgetkrisen är Trumps fel.

Att statsförvaltningen nu stängts har vissa konkreta men begränsade konsekvenser och berör framförallt icke-kritiska funktioner såsom statliga nationalparker och museum genom att dessa inte hålls öppna. Ett antal statligt anställda kommer dessutom inte att kunna gå till jobbet på måndag och fram tills dess en lösning är på plats.

Cirka 700.000 illegala invandrare i DACA-programmet kommer även bestraffas av att statsförvaltningen stängs eftersom DACA-programmet försvinner i mars och ingen lösning har godkänts. Även barn bestraffas av denna utveckling eftersom vissa vårdprogram för just barn påverkas negativt.

Demokraternas vägran att samarbeta kring budgeten straffar alltså de två grupper partiet påstår sig värna om, nämligen illegala invandrare och barn. Bedömare menar att detta sannolikt kommer att påverka resultatet i Kongressvalet i november eftersom det parti som majoriteten amerikaner anser bär huvudskulden för den stängda statsförvaltningen troligen kommer bestraffas vid valurnorna.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons