Det finns känslig amerikansk kärnteknik i kärnkraftverket utanför Zaporizjzja i Ukraina. Det skriver USA:s regering i en varning till ryska atomenergiorganet Rosatom, som sedan mars förra året kontrollerar kraftverket.

Det är direktören för det amerikanska energidepartementets kontor för att stoppa spridningen av kärnvapen, Andrea Ferkile, som skriftligen varnar Ryssland för att befatta sig med den känsliga amerikanska kärntekniken. Det rapporterar bland annat CNN.

Det är enligt amerikansk lag olagligt att ”medvetet och avsiktligt befatta sig med, inneha, kontrollera, exportera, lagra, beslagta, granska, återexportera, förflytta, överföra, kopiera, manipulera sådan teknik eller teknisk data”, heter det,

Det saknas uppgift om huruvida Ryssland svarat på varningen.

Ryska reaktorer

Kärnkraftverket vid Zaporizjzja är med sina sex reaktorer Europas största. Det stod innan den ryska invasionen för hälften av Ukrainas kärnkraft och en femtedel av landets totala elproduktion. Sedan mars förra året är kraftverket under rysk kontroll.

Reaktorerna är ryskutvecklade och konstruerades under 1980-talet av företag i Volgodonsk och Sankt Petersburg, medan turbinerna byggdes i en fabrik i Kharkiv. Den sjätte och sista reaktorn och turbinen färdigställdes inte förrän efter Ukrainas självständighet.

Under 2000-talet har reaktorerna modifierats med teknik och kärnbränsle från amerikanska Westinghouse. Förändringarna har kritiserats från ryskt håll, och anklagas för att äventyra reaktorernas driftssäkerhet.

Ryska kärnkraftsexperter har talat om att ta bort och byta ut de amerikanska modifieringarna och bränslet, och i Ryssland ses den amerikanska varningen som en förevändning för att kunna införa ytterligare sanktioner mot Ryssland och Rosatom om och när Ryssland gör önskade eller nödvändiga underhållsarbeten vid kraftverket.

Återerövringsförsök

Kärnkraftverket är det första i världshistorien som befinner sig i en krigszon. Det ligger vid floden Dnipro, som delvis kommit att bli en gränsflod mellan de delar som kontrolleras av Ryssland och resten av Ukraina.

Kraftverket har flera gånger beskjutits i attacker som Ryssland fått skulden för, trots att det sedan början av kriget varit under rysk kontroll. Och inspektörer från Internationella atomenergiorganet (IAEA) har flera gånger besökt det för att överse situationen.

Foto: IAEA

I oktober förra året försökte Ukraina med amerikansk hjälp återta kraftverket. Bland annat besköts området nära kraftverket med raketartillerisystemet Himars, och 600 specialsoldater beväpnade med granatkastare korsade floden i ett 30-tal båtar för att storma kraftverksområdet. USA hade innan attacken försett ukrainarna med underrättelseinformation.

Den nattliga specialoperationen, som varit relativt okänd fram till april i år när The Times uppmärksammade den, misslyckades dock. De ukrainska soldaterna tvingades till reträtt och kärnkraftverket vid Zaporizjzja är fortsatt under rysk kontroll.

LÄS ÄVEN: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina