På fredagen fortsatte vandaliseringen av statyer på flera håll i USA iscensatta av vänsteraktivister och den marxistiska rasidentitära organisationen Black Lives Matter. Det vänsterliberala nyhetsbolaget ABC försökte i en intervju pressa vice-president Mike Pence att säga ”black lives matter”. Pence konstaterade i stället att ”alla liv är betydelsefulla”, oavsett hudfärg.

Det var i en intervju med ABC Action News på fredagen som vicepresidenten pressades att ställa sig bakom gatukravaller som de senaste veckorna har iscensatts efter att den livsstilskriminelle drogmissbrukaren George Floyd avled i samband med ett hårdhänt polisingripande efter ett försök att prångla ut falska sedlar. Upploppen intensifierades under fredagen med anledning av ”juneteenth”, det datum 1865 efter det amerikanska inbördeskrigets slut då slaveriet slutgiltigt avskaffades i hela USA.

Många har reagerat på det men anser rasistiska i att framhålla liv med viss hudfärg som särskilt skyddsvärda och förordar att man i stället för att säga ”black lives matter” ska understryka att ”all lives matter”. BLM-rörelsen har kontrat med att framställa de som använder den senare allomfattande parollen som rasister.

Politisk skiljelinje

En politisk skiljelinje har uppstått i USA där de vänsterliberala Demokraterna vill tvinga sina motståndare i mer konservativa Republikanerna att säga ”black lives matter”. Demokraterna har i detta fått draghjälp från öppet Trump-fientliga nyhetsbolaget ABC och på fredagen utsattes vice-president Mike Pence upprepade gånger för påtryckningar från nyhetsankaret Brian Taff i programmet Action News att uttala den kontroversiella frasen.

Pence föll emellertid inte till föga utan framhöll att alla liv är lika viktiga. Beträffande afroamerikaner underströk vice-presidenten att Trump-administrationen gjort betydligt mer än den tidigare Obama-regimen för att med arbetsmarknadspolitik bekämpa arbetslösheten och med intensifierad brottsbekämpning öka tryggheten för denna grupp i samhället i stället för att som Demokraterna ägna sig åt tomma fraser.

Pence vände sig kraftfullt mot Taffs pejorativa antydningar om att den som inte underkastar sig kravet på att säga ”black lives matter” utan i stället hävdar att ”all lives matter” skulle vara rasister och nedvärdera svartas liv.

Trump varnar ”uppviglare, plundrare och skitstövlar” för att sabotera valmöte

President Donald Trump ska under lördagen hålla sitt första kampanjmöte på tre månader. Det skulle egentligen ha hållits på ”juneteenth” i Tulsa i Oklahoma men ställdes in på grund av risk för kravaller från Trump-fientliga grupperingar. I samband med att eventet flyttades varnade Trump de som försöker sabotera mötet att de kommer att mötas med hårdhandskar i motsats till de silkesvantar som tillämpats av vissa kravall-apologetiska ledningar i andra delstater.

– Demonstranter, anarkister, uppviglare, plundrare eller skitstövlar som tänker åka till Oklahoma ska vara klara över att ni inte kommer att behandlas som ni har blivit i New York, Seattle eller Minneapolis. Det kommer att bli helt annorlunda!