Amir Amdouni fick en rivstart på sin karriär som försvarsadvokat och har genom att specialisera sig på gängkriminella invandrarklienter tjänat stora pengar på skattefinansierade advokatarvoden. Men bubblan sprack och nyligen uteslöts ”Prinsen” som han kallats ur Advokatsamfundet. Nu åtalas han dessutom för att ha läckt konfidentiell information till de kriminella gängen.

Den gängkriminella verksamheten i Sverige har fått sig en törn sedan fransk polis lyckats knäcka krypteringen i appen Encrochat som flitigt använts för kommunikation i dessa kretsar. Vid sidan av bevis för planerade mord och andra grova brott har det även avslöjats att advokater läckt hemliga uppgifter till gängen så att dessa ska kunna ligga steget före polisen.

En av de advokater som beslagits med detta är Amir Amdouni som i gängkriminella kretsar gått under smeknamnet ”Prinsen”. Han har så grovt misskött sig i yrket att han nyligen uteslöts ur Advokatsamfundet och inte längre får ta uppdrag som offentlig försvarare.

Åtalas för brott mot yppandeförbud

Nu åtalas Amir också för ”brott mot yppandeförbud” i spåren av avslöjandena om hur han hjälpt gängkriminella i det så kallade Vårbynätverket – bland annat ledargestalten Chihab Lamouri som förra året dömdes till ett 17-årigt fängelsestraff – att gäcka polisen.

Det invandrarkriminella gänget med bas i den Stockholmsförort de tagit sitt namn efter kopplas till flera mord och mordförsök. Men gänget har även styrt verksamheten från utlandet, bland annat spanska Solkusten.

Om Amir fälls – vilket kammaråklagare Evamari Häggkvist som håller i målet är övertygad om kommer att ske – riskerar han endast böter då brottet inte har fängelse i straffskalan. Han misstänks även för brottet ”skyddande av brottsling” men den utredningen har ännu inte gått till åtal.

LÄS ÄVEN: ”Mycket framstående” advokater ska ha hjälpt kriminella: ”Polisen gjorde horhus”

Advokatkollega misstänks för förberedelse till mord

En frihetsberövande påföljd riskerar däremot Amirs kollega, kumpan och mentor Ekrem Güngör med smeknamnet ”Kungen”. Sedan han nyligen i likhet med Amir fråntogs sin advokatlicens har han även åtalats för förberedelse till mord. Han sitter för närvarande häktad i avvaktan på rättegång. Han nekar till brott.

Enligt det åtal och det förundersökningsprotokoll som Samnytt tagit del av har Amir med uppsåt förmedlat sekretessbelagd information till utomstående i ett brottmål gällande mord och mordförsök. Detta i syfte att sabotera polisutredningen.

Det ska ha skett via Encrochat under aliaset ”Literalbeetle” som han delat med Ekrem Güngör. De gängkriminella ledare med utomvästlig invandrarbakgrund som Amir och Ekrem chattat med om målet och lämnat ut sekretessbelagda uppgifter till har haft alias som Mujaheed och Kokainboss.

En annan utpekad gangsteradvokat som nyligen uteslöts ur Advokatsamfundet för oegentligheter och inte längre får utöva yrket är Neo Barsoum Barstedt. Han har bland annat beslagits med att olagligt salta sina räkningar till domstolarna och även misskött sina uppdrag på ett flertal olika sätt.

LÄS ÄVEN: Gangsteradvokaten Ekrem ”Kungen” Güngör begärd häktad för förberedelse till mord

Fel person sköts ihjäl

Klienten ifråga var Jonas El Gourari med smeknamnet ”Quattro” som vid tillfället satt häktad i Stockholm och senare dömdes till ett 17-årigt fängelsestraff för ett drive by-mord i Kungens kurva i södra Stockholm. Det tilltänkta mordoffret kom dock undan kulregnet, i stället dog dennes chaufför som träffades av ett stort antal kulor.

Amir nekar till brott och hävdar i förhör att han aldrig har använt nån Encrotelefon. Bevisläget anses dock gott och bedömdes som fullt tillräckligt som underlag för att utesluta Amir ur Advokatsamfundet, ett beslut som var enhälligt.

Stämningsansökan i målet kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.