rollator äldre tant gubbe
Inrikes

Utgav sig för att vara poliser och lurade åldringar på pengar – trio åtalas

Publicerad 4/16/2020
Annons

I nästa vecka åtalas tre män som lurat av ett flertal personer i åldrarna 80-90 i Skåne omkring 700 000 kronor. En av de drabbade avled efter att ha blivit lurad.

I omgångar har polisen i Skåne varnat för ligor som bland annat utger sig för att vara poliser och ger sig på äldre. Målet är att på olika sätt komma över åldringarnas pengar – i vissa fall genom att få offren att lämna ifrån sig sina bankkort, i andra fall genom att komma över deras Bank-ID.

De häktade männen är 44, 29 och 28 år gamla varav två är kända av polisen och har tidigare domar, bland annat för trafikbrott och olaga hot. Utredningen är näst intill klar och kammaråklagare Lars Morand kommer att åtala trion i nästa vecka.

– De har kontaktat sina offer och påstått att deras kort kapats eller att lån tagits i deras namn, säger kammaråklagare Lars Morand till Kvällsposten.

LÄS ÄVEN: Våg av falska poliser lurar äldre – 100-årig kvinna utsatt

Sedan har man skickat över en påstådd polisman för att hämta bankkort och koder. Offren hade man valt ut noga. För pengarna man kommit över har man sedan bland annat köpt olika varor för.

Ett av offren avled efter att ha blivit lurad, något som ska vara vanligt i dessa sammanhang.

Morand har dock valt att inte åtala männen för samtliga fall av bedrägerier de gjort sig skyldiga till. Detta är något som är vanligt förekommande då åklagaren inte tror att de misstänkta kan dömas till ett strängare straff även om samtliga fall tas med.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
642Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons