Tusentals utländska läkare i Storbritannien utreds efter att en utländsk kvinna arbetat som psykiatriker utan utbildning i över två decennier. Ärendet upptäcktes i samband med ett bedrägeri där kvinnan försökte förfalska ett testamente från en patient med demenssjukdom. 

Den brittiska organisationen General Medical Council, GMC, övervakar läkare i Storbritannien och genomför just nu brådskande bakgrundskontroller av omkring 3 000 läkare i landet. Utredningen tog fart efter att det avslöjats att en kvinnlig psykiatriker arbetat sedan 1995 utan utbildning inom statliga National Health Service (NHS) som ansvarar för den offentliga sjukvården.

LÄS MER: Ljög om att hon var sjuksköterska – fick ändå legitimation

I över två decennier hävdade 56-åriga kvinnan Zholia Alemi felaktigt att hon hade en läkarexamen från University of Auckland på Nya Zeeland. Alemi lyckades arbeta utan att bli upptäckt i västra Cumbria som konsulterande psykiatriker med en möjlig årslön på uppemot en miljon kronor.

Avslöjandet gjordes föst i oktober 2018, i samband med att Alemi dömdes till fängelse i fem år för ett bedrägeriärende mot en patient med demenssjukdom. Psykiatrikern försökte att förfalska patientens testamente på ett sätt som skulle innebära att hon fick ärva patientens bostad värderad till över 13 miljoner kronor. I samband med bedrägeriärendet visades det sig att Alemis utbildningsbakgrund inte stämde, i själva verket hoppade hon av läkarstudierna redan under första året, skriver den brittiska tidningen The Sun.

LÄS MER: Inte säkert att doktorn du träffar verkligen är läkare

Ärendet har lett till att organisationen GMC bett om ursäkt för bristfälliga kontroller av utländska läkare under 1990-talet. Därför utför organisationen just nu ordentliga bakgrundskontroller av läkare som anlänt till Storbritannien under perioden för att se om fler utövar arbete inom sjukvården med falsk utbildningsbakgrund.

LÄS MER: SVT:s syriske ”läkare” har struntat i kunskapsprovet i snart två års tid

En talesperson för socialdepartementet i Storbritannien förklarade att de förlitar sig på att GMC genomför en grundlig utredning för att se hur Alemi lyckades registrera sig som läkare och förebygga att det någonsin kan hända igen. Patienter som har varit i kontakt med Alemi uppmanas att kontakta GMC.