Med hänvisning till pandemin och risken för en ökad smittspridning har den japanska regeringen beslutat att ingen publik från utlandet kommer att tillåtas under OS i huvudstaden Tokyo i sommar.

Utöver coronaviruset i sig finns även en oro för att någon av de mutationer som förekommer i världen ska komma in i landet, rapporterar Kyodo News.

En färsk opinionsmätning visar att regeringen har japanska folket på sin sida – hela 77 procent är emot att tillåta utländsk publik under spelen som skulle hållits 2020 med sköts upp på grund av pandemin.

I nästa månad väntas man också ta ställning till hur många åskådare som kommer att släppas in överhuvudtaget på OS-arenorna. Öppningsceremonin den 23 juli kommer att ske utan publik.

En miljon besökare

Man hade förväntat sig omkring en miljon utländska åskådare och drygt fyra miljoner biljetter har redan sålts varav 810 000 hittills har bett om att få pengarna tillbaka.

– Vi skulle verkligen vilja att folk från hela världen kommer till ett fullt stadium, men om vi inte är redo att ta emot dem och den medicinska situationen i Japan är perfekt, kommer det att orsaka en hel del problem även för utländska besökare, säger den japanska olympiska kommitténs ordförande Seiko Hashimoto.