Utländska läkare i England har stått för 23 av 38, eller 60 procent, av alla anmälda sexövergrepp de senaste tre åren. Övergreppen sägs inkludera olämpligt beteende, sexövergrepp och våldtäkt.

De utgör samtidigt bara en tredjedel av alla läkare inom brittiska ”National Health Services” (NHS), enligt färsk statistik, rapporterar Daily Mail. Detta uppdagas samtidigt som NHS infört nya mål om att minska antalet färgade och minoriteter, där två tredjedelar fått sin träning utomlands, som dras inför disciplinära förhör.

Storbritanniens 95 000 läkare med färgad eller minoritetsbakgrund (”black and minority background”, BME) har dubbel så hög sannolikhet att hamna inför Storbritanniens medicinska råd, som övervakar läkarna i landet, jämfört med deras vita kollegor.

Mönstret är liknande med annan personal, såsom sjuksköterskor.

Ett uppmärksammat fall är, Anush Babu, som under flera år i hemlighet filmade kvinnliga patienter. Han hade över 100 videor på kvinnor han behandlat, bland annat när de var i intima undersökningar. Han friades sensationellt då han hävdade att han hade gjort det på grund av ett tvångssyndrom.

Vill kvotera ner anmälningar mot minoriteter
Nu går Prerana Issar, HR-chefen för NHS som tidigare jobbade för FN, ut och säger att de vill ”ändra” det faktum att fler utländska läkare hamnar i de disciplinära processerna.

– Det är inte acceptabelt att om du kommer från vissa bakgrunder så har du större sannolikhet att hamna i en disciplinär process, stanna i den längre och ha fler karriärshindrande utgångar. Vi måste ändra detta fort, säger Issar.

Ett nytt dokument utformar nu mål för att minska sannolikheten att BME-personal hamnar i sådana processer, så att andelen ska hamna mer i linje med vit personal.

Oro för att kriminella slipper undan
Men att kvotera bort disciplinärenden på grund av identitetspolitik väcker oro. J. Meirion Thomas, en pensionerad kirurg som jobbade inom NHS i 30 år säger att övergrepp måste utredas utan hänsyn till etnicitet.

– Anmälningar om sexuella övergrepp, eller andra fall mot läkare, måste utredas utan hänsyn till etnicitet. Applicerar man andra kriterier riskerar dessa anmälningar att inte utredas ordentligt.

Samtidigt fann en GMC-rapport att det inte fanns någon etnisk bias i deras disciplinära procedurer.