Utlandssvenskar kan bli utan vaccin
Vaccinering i Mexiko, faksimil Youtube

Svenskar som bor utomlands riskerar att bli utan coronavaccin. På organisationen Svenskar i världen är man kritisk.

Sverige kommer inte att utföra några vaccinationer utanför landets gränser. Däremot kommer de som bor eller uppehåller sig i Sverige sedan minst sex månader tillbaka få gratis vaccin.

För svenskar som bor i ett annat EU-, EES-land eller Schweiz, med europeiskt sjukförsäkringskort, rekommenderas gratis vaccinering.

Men för de svenskar som bor utanför Europa kan det bli desto svårare.

– Huruvida en utlandssvensk omfattas av rekommendationen om avgiftsfri vaccination mot covid-19 eller inte beror bland annat på bosättningsland, vilken anställning de har eller om de är studenter, säger Emma Spak på hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR) till Ekot.

LÄS ÄVEN: SD-väljare mest skeptiska till coronavaccin

Undantag kommer dock göras för utsända statligt anställda med familj, missionärer, präster och volontärer i utsatta länder.

Cecilia Borglin, generalsekreterare på organisationen Svenskar i världen, är kritisk.

– Det är rimligt att Sverige tar ansvar för sina medborgare även om de inte bor i Sverige för tillfället, säger hon till Ekot.

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.