ai
Vetenskap

Utökat fusk med AI vid jobbansökningar

Publicerad 3/21/2023
Annons

Tidigare i år märkte Christina Qi, vd för marknadsdataföretaget Databento, att nästan varje jobbansökan innehöll exakt det hon letade efter. Företaget uppmanar kandidater att skriva en tweet och ett pressmeddelande om mikrovågstorn, ett nischämne som kräver forskning, och normalt misslyckas de flesta. Den här gången passerade alla fem.

Testerna – fyra från praktiksökande och ett från någon som sökte en roll som innehållsstrateg på heltid – var alla så lika ”som om det var skrivet av en person”, säger Qi.

Då hon själv matade in uppgiften i ChatGPT, chattboten för artificiell intelligens från OpenAI, fick hon ungefär samma svar som alla fem kandidaterna hade lämnat in.

LÄS ÄVEN: Googleanställd larmade om att AI utvecklat känslor – stängdes av

Sedan lanseringen i november har ChatGPT varit ett hett omdebatterat ämne. Microsoft , Google, Snap och andra företag har införlivat artificiell intelligens i sina produkter.

Många har experimenterat med att använda ChatGPT på jobbet och när de söker nya tjänster, skriva följebrev, justera meritförteckningar och formulera svar på förväntade intervjufrågor. Det har även använts till att skriva uppsatser.

Upptäcks

Arbetsgivare har dock redan hittat sätt att fånga sökande som fuskar med AI. Även om Qi säger att hon vanligtvis kan upptäcka när något skrivits av ChatGPT, anlitar företaget också hjälp av en botdetektor .

Ingenjörer som ansöker till San Francisco-baserade Cobalt Robotics deltar i en fjärrstyrd entimmes kodningsintervju där de paras ihop med en anställd för att testa samarbets- och problemlösningsförmåga. Om kandidaterna behöver mer än en timme kan de avsluta på egen hand, men ett screeningprogram som heter CoderPad spårar deras arbete.

Förra månaden gick en kandidat från att inte visa något arbete i CoderPad till att plötsligt ha en komplett lösning. Man misstänkte att sökanden hade sökt AI-hjälp och kopierat och klistrat in dess svar. Företaget vägrade att gå vidare med kandidaten utan att berätta för personen varför.

LÄS ÄVEN: Läcka: EU vill införa AI-genomsökning av privatpersoners meddelanden

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons