Utomhuspooler är populära i Tyskland. Men nu har de drabbats av massiva problem, särskilt med unga män med invandrarbakgrund. Efter en våg av våldsamheter har allt fler utomhusbad placerats under polisbeskydd eller tillfälligt stängts.

Problemen är så stora att de anställda på friluftsbaden ropar på hjälp. De terroriseras, kallas öknamn, spottas på och trakasseras. Även gäster trakasseras. Homosexuella, transpersoner och andra minoriteter drabbas särskilt hårt. Det rapporterar den danska tidningen Den Korte Avis.

Ungefär så lyder budskapet i en vädjan från förtvivlade anställda vid Berlins friluftsbad. De har skrivit ett brev till ledningen eftersom situationen är utom kontroll. Förövarna är huvudsakligen araber, och även några tjetjener, rapporterar BILD. De kommer i så stora grupper att det är omöjligt att upprätthålla reglerna för gott uppförande i poolerna, skriver de desperata medarbetarna.

De anställda bad om hjälp redan för en månad sedan, när det antisociala och våldsamma beteendet verkligen tog fart me de fick inte tillräckligt med gehör. Några dagar senare stormade 50 unga män en vattenrutschkana. Det blev upplopp och vattenrutschbanan stängdes. Efter det har det bara fortsatt.

Förra helgen var det slagsmål och stökiga besökare igen. Angriparna vägrade att följa personalens order. Till slut fick polisen hjälpa till att rensa området. Flera utomhusbad i Berlin har så stora problem att polisen håller vakt. Anställda är sjukskrivna hela tiden. Och de privata säkerhetsvakterna kan inte heller hålla ordning.

Utomhusbad i andra storstäder har liknande problem och har blivit så omfattande att det har tagits upp på regeringsnivå.

Ökat våld mot kvinnor

År efter år har samma problem uppstått med unga män med invandrarbakgrund i utomhusbad. Varje år har politikerna kommit med förslag som har varit ett slag i luften och problemen har fortsatt i en allt värre och mer okontrollerbar form.

En viral video som tidningen Bild publicerade visade ett massbråk i en utomhuspool.

För några dagar sedan rapporterade media att ”våldet mot kvinnor ökat kraftigt” i just Tyskland och ”experter” var det ”omöjligt att slå fast vad det beror på”. Aningslösheten hånades friskt på sociala medier:

En användare är mindre sarkastisk och tar bladet från munnen:

Samtidigt visade det invandringskritiska partiet Afd stora framgångar i opinionen på senare tid. Nyligen rapporterades ett stöd för partiet på 22 procent.