2003 hittades ett märkligt skelett i Atacama-öknen i Chile. Det såg delvis mänskligt ut men var endast 15 cm långt, hade ett avlångt huvud och saknade flera par revben. Under åren har ”Ata” som skelettet kommit att kallas, blivit mytomspunnet och påståtts tillhöra en utomjordisk art som besökt vår planet. Verkligheten visar sig nu vara mer prosaisk. Nya forskningsresultat slår fast att det handlar om ett i högsta grad mänskligt flickfoster men med svåra genetiska missbildningar.

Initialt trodde man att skelettet var mycket gammalt. Det visade sig vara fel. Tester har visat att det legat begravt i öknen i endast 40 år. När nu skelettets hela DNA sekvensats av ett forskarlag vid Stanford-universitetet i USA, visar det sig också att de populära teorierna om utomjordiskt ursprung saknar vetenskapligt stöd.

Skelettet tillhör en för tidigt född flicka av den vanligt förekommande jordiska arten homo sapiens, dvs människa. Forskarna har hittat ett flertal genetiska mutationer som förklarar skelettets märkliga avvikelser. Man tror att höga förekomster av miljögifter i området kan vara en del av förklaringen till missbildningarna.

Det är i skrivande stund oklart hur de nya forskningsfynden som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Genome Research på onsdagen tagits emot i de UFO-kretsar där skelettets utomjordiska ursprung länge anförts som bevis för att varelser från andra planeter besökt jorden. Erfarenhetsmässigt brukar dock den här sortens officiella uppgifter betraktas som ”cover upp stories”, dvs försök från regeringar som man menar känner till de utomjordiska besöken att dölja detta för medborgarna.