Peter Daszak leder de två största utredningarna med syfte att fastställa varifrån coronaviruset härstammar. Han anklagas nu för att försöka kväsa teorin om att det kommer från ett laboratorium som han själv har starka kopplingar till.

Sedan 2003 har den ideella organisationen EchoHealth Alliance (EHA) samarbetat med det virologiska institutet i kinesiska Wuhan, Institute of Virology (WIV), rapporterar SvD. Arbetet har bestått av att samla in och experimentera med virusprover från fladdermöss i Kina och Sydostasien. Där har man medvetet försökt förstärka coronavirus och göra dem farligare för människan. Syftet med detta ska ha varit att ligga steget före för att snabbt kunna utveckla vaccin vid en kommande pandemi.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Viruset kom från kinesiskt labb

Då virusets ursprung skulle utredas i Wuhan i början av året valdes EHA:s ledare Peter Daszak in i expertgruppen som Kina och Världshälsoorganisationen (WHO) gemensamt skickade till staden. Daszak utsågs även att leda en arbetsgrupp inom en Lancet-kommission, som medicintidskriften The Lancet står bakom, med specialuppdrag att utreda virusets ursprung.

Successivt har dock den positiva bilden av Daszak och EHA eroderats där både forskare och myndigheter ifrågasätter hans arbete. Man anklagar Daszak för att ha professionella och ekonomiska intressekonflikter på grund av hans samarbete med WIV. Han anses ha ett uppenbart egenintresse i att förespråka att viruset kommer från vilda djur och inte en labbläcka, framför allt ett ekonomiskt intresse.

Kinesiskt veto

Ytterligare en problematik kritiker pekar på är att Kina hade veto över gruppens sammansättning och blockerade alla som USA föreslog förutom Peter Daszak. I praktiken valde Kina gruppen och Daszak gynnar deras version av ursprunget. Hans medverkan anser man gör att varken WHO:s eller Lancets granskningar kan anses vara trovärdiga.

Forskningen som bedrivits på coronavirus i Wuhan från 2016 och fram till pandemin har Kina lagt på locket om. Daszak, som själv arbetat nära institutet, hänvisar konsekvent till kinesiska förnekanden av en labbläcka och kallar idén för ”befängd” och dem som vill utreda det spåret för ”knasbollar”.

LÄS ÄVEN: Kinesisk virolog: Covid-19 ett labbskapat virus som spreds med flit

Den teori som framförs av SvD är att ett experiment som genomfördes av kinesiska armén har gått fel på grund av bristande säkerhet och sedan utvecklades till pandemin. Denna forskning ska dessutom ha finansierats med amerikanska pengar – utan att USA visste vad finansieringen riktades till. Den biten utreds just nu i två separata utredningar av den amerikanska senaten.