Bråk 9342
Inrikes

Utredning om klankriget läggs ned: ”Går inte att bevisa”

Publicerad 4/4/2022
Annons

I höstas utbröt flera gatustrider mellan två invandrarklaner i den anrika universitetsstaden Lund. Enligt polisen ska uppemot 60 personer ha deltagit i klankriget men nu står det klart ingen kommer att åtalas eftersom utredningen läggs ned.

Det var den 6 september som Lundabor fick bevittna när migrantklanerna El-Zein och Gültekin gjorde upp vid bland annat järnvägsstationen och utanför sjukhusentrén. Sammanlagt fick åtta personer söka vård däribland en tonåring som knivhöggs i buken, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Se klanbråken i Lund

De misstänkta i klankriget har motsatt sig att prata med polisen och även förnekat att de syns i filmerna. Vidare har andra hävdat självförsvar. Kriget ska sedan ha löst på egen hand genom medling mellan klanerna. Nu har åklagare Mathias Larsson beslutat att lägga ned utredningen med hänvisning till brist på bevis.

– Skälet är i huvudsak att det inte går att bevisa vem eller vilka som är skyldiga, säger åklagare Mathias Larsson till statstelevisionen.

– Vi måste bryta ner det här på detaljnivå och se varje person för sig. För att vi ska kunna åtala en person måste det vara ställt utan rimligt tvivel att den gjort något.

Se video nedan:

En dömd

Polisutredningen kring klankriget har enbart lett till att en person har dömts för brott. I december dömdes 24-årige Muhammed Gültekin till fängelse för grovt vapenbrott efter att han hade fångats på en övervakningsfilm med en pistol i handen.

Foto: PolisenLÄS ÄVEN: Se polisens bilder från klankriget i Lund – 1 av 60 döms

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons