Vid åtminstone tre tillfällen under 2019 stals vapen från Regeringskansliet i Rosenbad i Stockholm och kom i omlopp bland gängkriminella. Men nu läggs utredningen av de uppmärksammade stölderna ned efter beslut av åklagare.

Sammanlagt handlar det om ett tiotal handeldvapen av bland annat fabrikatet Glock som förvarades i säkerhetsskåp på Regeringskansliet som en del av säkerhetsskyddet i händelse av terrorangrepp och liknande mot regeringen.

LÄS MER: Pistoler och ammunition stulna från vapenskåp på regeringskansliet

Insiderjobb misstänktes och en manlig skyddsvakt i 30-årsåldern anställd av Securitas greps som misstänkt för stölderna. Endast ett av vapnen har påträffats, hos en gängkriminell yngling, tidigare dömd för mordförsök kopplat till uppgörelser i den under världen.

LÄS MER: Ny vapenstöld på Regeringskansliet i helgen

Ytterligare en av de stulna pistolerna har konstaterats vara i omlopp i den undre världen efter att en kriminell person dömd för bland annat rån lade ut en bild på nätet där han håller i vapnet. Konfronterad sade han sig inte veta var vapnet tagit vägen.

Ingen av de personer som knutits till de stulna vapnen har kunnat fällas i domstol och nu menar åklagare Lucas Eriksson som hållit i utredningen att man inte kommer längre. Utredningen läggs därför ned och målet avskrivs. Det rapporterar bland annat SVT och Dagens Juridik.

LÄS MER: Regeringens vapen i omlopp bland kriminella