patient
Inrikes

Utredning: Sundsvalls sjukhus har allvarliga brister – vårdar svårt sjuka i korridorerna

Publicerad 5/1/2022
Annons

På Sundsvalls sjukhus har man satt i system att vårda sina patienter i korridorerna. Anhöriga till någon som avlider på sjukhuset hinner knappt ta farväl – och . Det visar en ny utredning.

Det är i en utredning från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som flera anmärkningsvärda fakta om sjukhuset framkommer. Platsbristen på sjukhuset har lett till att man bland annat har patienter liggandes i korridorerna – med sopsäckar som täcker över taklamporna för att korridorspatienterna ska kunna sova.

En patient som hade hjärtstopp fick återupplivas med andra patienter som publik.

– Det är både orimligt och oetiskt. Det är väldigt allvarliga händelser vi fått kännedom om, säger Marie Åberg på Inspektionen för vård och omsorg till SVT.

Okunnig personal vårdade cancerpatient

I utredningen framgår bland annat att en patient på medicinkliniken fick vänta i sex timmar på antibiotika mot misstänkt hjärnhinneinflammation – på grund av att personalen inte hann med.

Om en patient avlider på medicinkliniken hinner inte de anhöriga ta ett ordentligt farväl, eftersom sängplatsen behövs till någon ny patient.

På kirurgkliniken vårdades en hematologpatient av personal som varken fått information eller hade kunskap om rutiner för cytostatikabehandling.

Strider mot patientsäkerhetslagen

Det som nämnts ovan är bara några av de allvarliga brister i patientsäkerheten som framkommit i utredningen.

Enligt 1 § 8 kapitlet i hälso- och sjukvårdslagen, som enligt patientsäkerhetslagen måste följas, är regionen ansvarig att erbjuda en god hälso- och sjukvård åt den som är bosatt i regionen.

Det ska enligt lagen också finnas personal, lokaler och utrustning som behövs där det bedrivs hälso- och sjukvård.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1180”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons