gränspolisen 837663
Inrikes

Tusentals afghaner med utvisningsbeslut vägrar lämna Sverige – får stanna då gränspolisen inte hinner verkställa

Publicerad 11/3/2019
Annons

Hundratals afghanska familjer vägrar lämna Sverige trots att de saknar asylskäl och har utvisningsbeslut. Polisen har nu så många ärenden att de inte hinner verkställa utvisningarna.

– Vi har valt att inte prioritera utvisningar av barnfamiljer, säger Patrik Engström på polisen till SVT.

Fler än 7 000 personer ska utvisas till Afghanistan. Polisen hinner dock inte verkställa alla utvisningsbeslut eftersom många vägrar att åka hem frivilligt.

I dagsläget tvångsutvisar polisen inga barnfamiljer trots att gränspolisen enligt lag ska verkställa utvisningar av alla personer som inte lämnar Sverige frivilligt. Man har på eget initiativ valt att tills vidare endast utvisa vuxna män.

Det finns ett avtal mellan Afghanistan, Sverige och EU som innebär att myndigheterna ska ta hänsyn till särskilt sårbara grupper. Vad avtalet konkret säger är dock oklart.

– Det råder inte hel konsensus om vad som är en särskilt sårbar grupp. Därför har vi valt att inte prioritera arbetet med barnfamiljer till förmån för att prioritera verkställandet av vuxna män, säger Patrik Engström som är chef för nationella gränspolissektionen.

SVT trycker på för att familjerna ska få stanna

I en parallell artikel fokuserar SVT på känslor tillhörande barnen i familjerna som ska utvisas – trots att de saknar asylskäl i Sverige. Det barnen själva uppger är sådant som att de vill gå i skola i Sverige, arbeta här och inte gifta sig, motiv till att stanna i Sverige som inte är asylgrundande.

SVT framhäver oroligheter i Afghanistan men Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, konstaterar att många provinser knappt alls berörs av de väpnade konflikterna i landet och att dessa är säkra att återvända till.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons