Polisen kunde endast verkställa tio av femton planerade utvisningar.

Utvisning av afghanska män stoppades i sista stund: ”Har dykt upp nya omständigheter”

Delningar

➤ UTVISNINGAR Endast tio utvisningar av planerade femton kunde verkställas på tisdagskvällen. Det rör sig om unga män från Afghanistan som fått avslag på asylansökan som uppgett felaktig ålder och bedömts sakna asylskäl.

Verkställandet av utvisningarna kantades av oroligheter då uppskattningsvis ett hundratal stökiga asylhaverister omringade förvaret i Kållered i Göteborg, varifrån de afghanska männen skulle transporteras till flygplatsen. Två poliser skadades när de attackerades av haveristerna i försök att med våld stoppa utvisningarna (GP 17-10-10).

Samtliga femton personer har fått sina ärende prövade i flera juridiska instanser, några även i flera omgångar. Trots detta avbröts utvisningarna i fem ärenden i sista stund med motiveringen att det uppenbarat sig nya omständigheter som Migrationsverket och högre instanser ska ta ställning till.

– Det har dykt upp nya omständigheter där en högre insats ska titta på ärendet en gång till om det är skäl nog att besluten ska omprövas, sade Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i region Väst, i ett uttalande till media.

Vilka omständigheter det rör sig om som inte framkommit under de två år som ärendena tidigare utretts, framgår inte. Det är också oklart när ett slutgiltigt beslut i de fem ärendena är att vänta.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.