hossein-pingstkyrkan

Hosseins konvertering till kristendomen har av Migrationsverket bedömts vara falsk.

Inrikes

Utvisning av misstänkt skenkonvertit stoppad för andra gången – grät på flygplanet

Publicerad 7/17/2018
Annons

35-årige Hossein Mohammadin tillhör den stora grupp afghaner som har levt större delen av sina liv i Iran men ändå söker asyl i Sverige med hänvisning till situationen i Afghanistan. För att öka sina möjligheter att få stanna har Hossein gått med i en pingstkyrkoförsamling.

Migrationsverket, migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har emellertid inte satt någon tilltro till Hosseins påstådda konvertering och heller inte funnit några andra skäl att bevilja honom uppehållstillstånd i Sverige.

Att utvisa Hossein har dock visat sig svårt. Vid två tillfällen har verkställandet fått avbrytas.

Första gången var i april i år i samband med att asylaktivister belägrade Migrationsverkets förvar i Kållered. Andra gången var i lördags. Det officiella skälet uppges vara att Hossein skrikit och gråtit högljutt på flygplanet.

Nu är Hossein tillbaka i förvaret i Kållered i avvaktan på att ett tredje försök att verkställa utvisningen kan ske.

Rolf Wernersson, som är aktiv i den pingstkyrkoförsamling som Hossein gått med i, uppger till tidningen Dagen att man nu ska ”försöka luska reda på något vi kan göra för att han ska få stanna”. Att Hossein mår dåligt hoppas man ska kunna utgöra en ny omständighet för att få hela ärendet omtaget från början igen.

Församlingen har tidigare anfört att Hossein bör få stanna i Sverige bland annat därför att han är blyg och ”blivit som en ledare för ungdomsgänget”. Det är emellertid inte omständigheter som Migrationsverket och domstolarna ansett vara asylgrundande.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons