Den somaliske mannen deltog i en gruppvåldtäkt på en 16-årig kvinna i Storbritannien 2007. Genom att skrika och göra motstånd fick han med sig övriga passagerare på planet som började skandera att han skulle tas av planet. Till slut gav polisen upp och ledde honom av planet.

Yaqub Ahmed var en av fyra män som arresterades för inblandning i gruppvåldtäkten. De ska tillsammans ha lurat offret till en lägenhet genom att påstå att hennes vän var där. I lägenheten blev hon våldtagen upprepade gånger och misshandlad.

På planet då Ahmed skulle utvisas ska en passagerare ha gått fram till honom och sedan sagt till övriga att ”Han säger att de skiljer honom från sin familj, hans familj är här”. Passagerarna ska då ha börjat skandera ”Ta av honom av planet” tills poliserna gav upp.

– Hur kan du försvara en våldtäktsman? Hur kan du ingripa? Han var försedd med handklovar, han skulle förvisas från landet… vem är ni att blanda er i rättvisan, frågar sig offret idag.

– Tycker ni att det där var ett hemskt skrik? Prova lyssna till skriken jag gjorde.

Offret menar att polisen borde ha utfört sitt jobb och hotat med att avvisa störande passagerare.

Fallet har stora liknelser med svenska Elin Ersson som i somras hindrade ett flygplan med en utvisningsdömd afghansk man ombord att lyfta.