En migrant från Kongo fick avslag på sin asylansökan och protesterade mot beslutet utanför flyktingförläggningen bärande ett plakat med texten ”Migranter är inte kriminella”. Kabinpersonalen på det plan som skulle verkställa utvisningen tyckte synd om mannen och stoppade utvisningen. Då våldtog kongolesen en 15-årig flicka.

40-årige Anicet Mayela anlände med hjälp av människosmugglare till England från hemlandet Kongo med en historia om att hans liv var i fara och att han måste få asyl. Ingenting i migrationsmyndigheternas utredning tydde dock på annat än att hotbilden var påhittad.

Det blev därför avslag på asylansökan. I protest mot beslutet genomförde Anicet en enmansmanifestation utanför den flyktingförläggning där han hölls internerad i avvakta på att utvisningen skulle verkställas. Han tågade runt med ett plakat där han skrivit ”Migranter är inte kriminella”.

Utvisning stoppades av kabinpersonal

Till slut kom dagen då Anicet skulle återbördas till hemlandet med flyg på de brittiska skattebetalarnas bekostnad. På planet var han utagerande och fick inkapaciteras med handfängsel och surrade ben av sina ledsagare. Det fick kabinpersonalen att tycka synd om honom.

Det utmynnade i att verkställandet av utvisningen avbröts. Med hjälp av asylrättsadvokater som hänvisade till ”mänskliga rättigheter” lyckades Anicet sedan hålla sig kvar i England.

Ödesdigert beslut för 15-årig flicka

Beslutet skulle bli ödesdigert för en 15-årig flicka. Att den 40-årige kongolesen inte deporterades var den indirekta orsaken till att han kunde våldta flickan.

Nu kan Anicet bli kvar i England livet ut – dock inte riktigt på det sätt han tänkt sig, utan bakom lås och bom. Åklagaren har nämligen yrkat att den kongolesiske migranten döms till fängelse på livstid.

Politiker reagerar

Historien har fått många att reagera. En av dem är den konservative parlamentsledamoten Marco Longhi som sitter i utskottet för inrikesfrågor. I ett uttalande till media säger han att fallet ”väcker allvarliga frågor om den rättsliga processen och Mayelas rätt att stanna i landet”.

– Mina väljare kommer säkert att bli rasande när de upptäcker att han har stannat kvar här på vad som verkar vara en tunn ursäkt innan han begick detta fruktansvärda brott.