En 31-årig migrant bosatt i Uppsala dömdes till nio års fängelse och livstids utvisning för mordförsök. Mannen skulle ha lämnat Sverige för ett och ett halvt år sedan men håller sig fortfarande kvar i landet. Nu har förvaltningsrätten beslutat att mannen har rätt till försörjning från samhället. Det rapporterar UNT (19-11-04)

Tidsfristen för när den utvisningsdömde våldsbrottslingen skulle ha lämnat landet gick ut i april 2018. Men mannen har inte självmant lämnat landet och polisen har heller inte verkställt utvisningen med tvång.

Eftersom mannen bor med sin fru och deras gemensamma barn anser han sig ha rätt att blir försörjd i form av dagersättning från Migrationsverket. Myndigheten meddelade dock avslag på mannens begäran.

31-åringen överklagade beslutet till förvaltningsrätten som nu ger Migrationsverket bakläxa – eftersom mannen har barn i Sverige som är under 18 år har han rätt till försörjning, även om han inte har rätt att uppehålla sig i Sverige.

Det är oklart varför den brottsdömde mannen ett och ett halvt år senare fortfarande inte har kunnat utvisas och när i framtiden en utvisning i så fall kan komma att verkställas.