I slutet av oktober förra året körde den uzbekiske migranten och muslimen Sayfullo Saipov i en terrorattack med lastbil ihjäl åtta personer och skadade ytterligare ett stort antal på Manhattan i New York. Åtal har nu väckts och omfattar 28 åtalspunkter, varav 8 mord och 20 försök till mord. Den federala åklagarmyndigheten utesluter inte att det kan bli ännu fler åtalspunkter innan rättegången inleds, vilket sker först i oktober nästa år.

Det var den 31 oktober som Saipov i en hyrd minilastbil styrde upp på en cykelbana och mejade ned ett stort antal människor samtidigt som han hördes ropa ”Allahu akbar”. Attacken påminner i såväl utförande som beträffande gärningspersonens bakgrund om attacken på Drottninggatan i Stockholm i april förra året. Det är oklart huruvida Saipov inspirerats av Rakhmat Akilovs dåd.

Saipov kunde efter skottväxling med polisen gripas. I fordonet påträffade polisen material som indikerar att Saipov utfört dådet för den muslimska terrormilisen IS räkning. Gruppen ska också ha tagit på sig ansvaret för attacken. Trots överväldigande bevisning och gripande på bar gärning nekar Saipov till brottet.

LÄS MER: IS tar på sig muslimska terrordådet i New York

30-årige Saipov är född och uppvuxen i Uzbekistan men migrerade när han var 22 år gammal till USA. Flytten till USA möjliggjordes av en vinst i ett visumlotteri kallat ”Diversity Visa” där slumpvis utvalda personer får komma till USA.

LÄS MER: Donald Trump vill avsluta visumlotteri efter terrordådet i New York

Efter terrordådet har president Trump aviserat att lotteriet bör skrotas och att det principiellt är fel att lotta ut visum. Sådana bör enligt presidenten endast beviljas på grundval av kvalifikationer. Trump har även sagt att han anser Saipov förtjänar dödsstraff.

LÄS MER: Förmodat terrorattentat i New York – flera döda

Det är oklart hur Saipov, som av bekanta beskrivits som måttligt religiös och som en inte särskilt frekvent moskébesökare, radikaliserades till IS-terrorist. Innan dådet levde han ett i huvudsak ordnat liv med fru och barn och drev ett åkeri.