2018 antogs, trots att det dömts ut av Lagrådet, ett lagförslag om att ge tusentals unga män utan asylskäl rätt att stanna i Sverige ändå, försörjda av skattebetalarna. Enligt lagen skulle de dessutom bjudas på en gymnasieutbildning. För att få stanna även efter utbildningen krävs emellertid att man arbetar och försörjer sig. Det kravet vill V, C och MP avskaffa med hänvisning till coronaepidemins negativa påverkan på arbetsmarknaden. Och man får draghjälp av SVT.

I det senaste i raden av påverkansjournalistiska nyhetsreportage har SVT intervjuat Mohammad Zare, en av de cirka 35 000 så kallade ensamkommande flyktingbarn som utan att ha asylskäl ändå sökte asyl i Sverige 2015. Zare är heller inget barn utan en vuxen man. Därför blev det avslag.

Mohammad återvände emellertid inte hem utan höll sig kvar i Sverige. 2018 klubbades den så kallade gymnasielagen i Sveriges riksdag som sätter utlänningslagen och interntionella konventioner ur spel.

Rätt till gymnasium utan behörighet

Det innebar att Mohammad kunde hålla sig kvar i Sverige i ytterligare några år med bidragsförsörnjing genom att gå en skattefinansierad gymnasieutbildning. I motsats till svenska elever som gått ut grundskolan behövde han inte visa att han var behörig för att antas till utbildningen.

Ett villkor för att Mohammad ska få stanna i Sverige även efter genomgånget gymnasium är att han arbetar och försörjer sig. I annat fall måste han resa hem. Det är i stort sett samma regler som vid arbetskraftsinvandring.

Jobb som lövkrattare uppfyller inte villkoren

Mohammad berättar att han blev lättad när gymnasielagen gick igenom men att han nu åter är bekymrad när krav ställs på att han måste arbeta för att få vara kvar i Sverige. Just nu har han ett jobb som lövkrattare men av skäl som han eller SVT inte vill berätta är det en anställning som kanske inte lever upp till de villkor som gäller för att uppehållstillståndet ska förlängas.

V, MP och C vill avskaffa arbetskravet

SVT passar samtidigt på att nämna att ”flera partier nu vill att villkoren ska mildras” så att Mohammad och de uppskattningsvis cirka 7 500 andra unga män från Afghanistan och andra länder i samma situation kan stanna i Sverige oavsett de arbetar och försörjer sig eller inte.

De ”flera partierna” är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Övriga partier säger nej till att nu börja luckra upp villkoren för att få stanna ytterligare än vad som redan skedde när gymnasielagen antogs.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade nej till gymnaiselagen som ändå gick igenom när Centerpartiet i slutskedet bröt sig ur Alliansen och gjorde gemensam sak med Vänterpartiet och partierna i den rödgröna regeringen.

Kan utlösa regeringskris

Det som är förändrat idag är att Soclaldemokraterna inte är beredda att ta ytterligare ett steg för avskaffade villkor i gymnasielagen. Det innebär att det råder en konflikt mellan regeringspartierna som skulle kunna eskalera till en regeringskris såvida inte Socialdemokraterna, så som man gjort i tidigare fall, ändrar sig för att inte förlora makten.

SVT avrundar artikeln med några modfällda ord från Mohammad ur den filmade intervjun:

– Vad ska hända med oss? Det är jättemånga som inte har något jobb just nu.

Bild: Faksimil SVT.