olsson pour

Malmå rådhus/Olsson & Pour Ali. Foto: Karen Mardahl/pressbild

Inrikes

V tvingade bort SD från Ukraina-manifestation i Malmö

Publicerad 2/27/2023
Annons

Arrangörerna Malmö against the war och ukrainska NGO Poruch arrangerade under lördagen en manifestation mot Rysslands anfallskrig i Ukraina. Det har gått ett år och en dag sedan kriget började. SD:s medverkan fick emellertid lokala V att gå i taket och påverka arrangörerna att neka dem att medverka.

Arrangörerna har redan från början varit tydliga med att manifestationen inte handlar om partipolitik och att man därför bjöd in samtliga politiska partier för att skapa en stor sammankomst. Detta inkluderade SD, vilket V inte kunde acceptera och man hotade därför med bojkott för att få bort SD.

LÄS ÄVEN: Feministisk V-politiker ville inte utvisa syrisk serievåldtäktsman

Hotet fick arrangören att bli orolig för att fler aktörer skulle dra sig ur manifestationen och man valde därför att neka SD att medverka. Magnus Olsson är oppositionsråd för SD i Malmö och har tidigare fått en personlig inbjudan av arrangören att tala på manifestationen. Olssons fru är från Ukraina och han känner sig därför personligt berörd av anfallskriget.

V gör ingen hemlighet av att det är de som satt käppar i hjulet för SD:s medverkan. De skriver på sin hemsida att de uppmanar sina medlemmar att delta på manifestationen efter att arrangören till följd av deras påverkan ställt in SD:s medverkan. Mats Billberg Johansson från V menar att arrangören själv borde förstått att de aldrig skulle acceptera att ställa upp tillsammans med SD.

Arrangören skriver att vissa partier, organisationer och individer försöker få manifestationen att handla om dem själva i stället för Ukraina och att det är något som de inte stödjer. Utöver det vill arrangören nu be SD om ursäkt.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons