I Australien har myndigheterna konstaterat att riskerna för hjärtmuskelinflammation och inflammation i hjärtsäcken från en fjärde vaccinspruta kan vara större än covid i sig, och därför har man stoppat påfyllnadsdoser för personer under 30.

Australien var ett av de länder som gick allra hårdast åt befolkningen under pandemin och i synnerhet de som vägrade vaccinera sig, men nu är det alltså andra tongångar som gäller.

LÄS ÄVEN: Covidsyndare jagas med ansiktsigenkännande teknik och geolokalisering

”Hos män i åldern 16-40 år är det osäkert om risken efter covid-19 förblir högre än risken efter vaccination”, uppger regeringen som betraktar risken för myokardit och perikardit efter vaccination som tillräckligt allvarlig för att motivera en 13-sidig riktlinje.

De flesta fall av myokardit som rapporterats efter covid-19-vaccin har inträffat hos män under 40 år och majoriteten har inträffat inom 1-5 dagar (median två dagar) efter den andra dosen av ett mRNA-vaccin. Myo/perikardit är vanligare efter den andra dosen av Moderna jämfört med andra doser av Pfizer och AstraZeneca.

Inga studier

Vägledningen säger vidare att det inte finns några studier om de långsiktiga farorna med myokardit efter covid-vaccination. Enligt regeringen leder de flesta fall till sjukhusvistelse och några till dödsfall.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Våldsamma protester mot stränga pandemirestriktioner i Australien

I förra veckan lanserade Pfizer och Moderna kliniska prövningar för att studera de långsiktiga effekterna av myokardit efter vaccination med sina mRNA-vacciner. Lanseringen kommer ungefär 18 månader efter att produkterna gick ut på marknaden med ett löfte om att vara ”säkra och effektiva”.