Faksimil Twitter

InrikesUtrikes

Vaccinationskritik och skepsis mot klimatförändringar förbjuds

Publicerad 10/10/2021
Annons

Google-ägda Youtube ska blockera alla videor som uttrycker kritik mot godkända vaccin. Samtidigt tas möjligheterna att tjäna pengar på innehåll som motsäger företagets åsikt om klimatförändringar bort.

Tidigare har Youtube fokuserat på att ta bort innehåll som bedömts utgöra desinformation om vaccin mot covid-19 men nu utökas omfattningen till att inkludera kritisk granskning av alla godkända vaccin.

– Vi tar bort saker som att vaccin är farliga eller orsakar hälsoproblem, att de orsakar autism, cancer, infertilitet eller att de innehåller mikrochip, säger Youtubechefen Matt Halprin till Washington Post.

Youtube har även stängt ner två kanaler som är populära bland vaccinationsskeptiker. Dessa drivs av Joseph Mercola och F. Kennedy Jr. som båda under lång tid arbetat mot användandet av vaccin. Enligt Washington Post anses dessa vara delvis ansvariga för att vaccineringen i USA inte varit lika allomfattande som myndigheterna hoppats.

– Vi är enade världen över, vi kommer inte leva i rädsla, vi kommer att stå tillsammans och återta vår frihet, skriver en presstalesperson för Joseph Mercola till Reuters som svar på Youtubes nedstängning.

LÄS ÄVEN: Yttrandefrihetspris sponsrat av Youtube gick till Youtube

Tusentals moderatorer sköter censuren

Nyligen stängde Youtube även ner två av ryska RT News nyhetskanaler i Tyskland, varpå Ryssland hotade blockera Youtube helt. Enligt Youtube spred RT News desinformation om covid-19. En talesman för den ryska regeringen kallade tilltaget ”en informationsaggression som saknar motstycke”.

Tusentals moderatorer har anställts för att implementera den nya policyn. Enligt Halprin kommer videor och kommentarer på ett ”dussintal språk” att kontrolleras. Hittills uppges över 133 000 videor med påstådd desinformation om coronaviruset tagits ner.

Åtgärden har tagits sedan USA:s president Joe Biden skuldbelagt tech- och sociala medieföretag som Google och Facebook för att ha underlättat spridningen av felaktig information om coronavaccinerna.

LÄS ÄVEN: Youtube döms till böter för censur av pandemiprotester

”Klimatförnekare” ska tystas

I torsdags meddelade Google även att så kallade ”klimatförnekare” ska tystas. ”Annonser för och intäktsgenerering av innehåll som strider mot väletablerad vetenskaplig samsyn kring existensen och orsakerna till klimatförändringar” är nu förbjudet, skriver företagets annonsteam.

Förbudet inkluderar alla påståenden om att klimatförändringar är en bluff, förnekelse av att det globala klimatet värms upp samt skepsis mot att uppvärmningen orsakas av mänsklig aktivitet och utsläpp av växthusgaser. Den som bryter mot reglerna förlorar möjligheten att tjäna pengar på sitt innehåll.

Företaget kommer att använda en kombination av automatiserade verktyg och mänsklig granskning för att säkerställa att endast godkända tankegångar representeras. Google hävdar att de i 20 år arbetat hårt för att främja hållbarhet och konfrontera klimatförändringarna.

Vänsterextrema Extinction Rebellion har tidigare demonstrerat bland annat utanför Googles kontor i London för att sätta press på företaget att införa just de regler som nu införts. Beslutet möts med glädje bland många miljöaktivister, som nu med blodad tand även efterlyser förbud mot reklam för fossila bränslen.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Förbjud kortare flygresor

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons