Protesterna fortsätter växa i Frankrike. Nära en kvarts miljon människor deltog under lördagen, enligt statliga källor, i vad som beskrivs som de största protesterna mot Macrons vaccinationspass hittills. Demonstrationerna har pågått fyra helger i rad. På måndag träder de nya reglerna i kraft. De som då saknar vaccinationspass utesluts från stora delar av vardagslivet.

President Emmanuel Macron, som hoppas på återval nästa år, har som mål att vaccinera hela den franska befolkningen mot covid-19, skriver France24. Motståndet växer sig dock starkare för var dag som går. Demonstranterna vänder sig mot att reglerna inkräktar på medborgerliga friheter i ett land som sedan den franska revolutionen högt värderat den individuella friheten.

Inrikesdepartementet uppskattar att omkring 237 000 människor deltog i lördagens demonstrationer, varav 17 000 i Paris. Förra helgens siffror låg på 204 000. Dessa siffror hävdas dock av somliga vara tilltagna i underkant av politiska anledningar. Protester uppges ha pågått i över 200 städer, vilket är en ökning jämfört med förra helgen då 150 städer deltog.

LÄS ÄVEN: New York stängs ned för icke-vaccinerade

Oro för att vaccinationspasset blir permanent

En av deltagarna under lördagen i Paris, Alexandre Fourez, 34, berättar att det är första gången han deltar. Han har nyligen återhämtat sig från att ha varit sjuk i covid-19.

– Problemet med vaccinationspasset är tvånget. Det går inte att lita på att det här blir ett temporärt krav, säger Fourez.

Folkmassorna skanderar ett flertal slagord, ett av budskapen är att: ”Vaccinationspasset dödar friheten”. Enligt Le Figaro arresterade polisen totalt 35 personer under lördagens demonstrationer.

Trots regn och hagel senare under dagen stannade många demonstranter kvar för att visa sin beslutsamhet.

LÄS ÄVEN: Ygeman hotar vaccinvägrare: Du kommer inte kunna leva normalt i Sverige

”Hälsodiktatur”

Från och med måndag blir vaccinationspasset ett krav för att gå på restaurang eller avnjuta en drink på kafé, oavsett om det är inomhus eller på en terrass. Det blir dessutom obligatoriskt vid allmänna resor mellan städer, inklusive höghastighetståg och inrikesflyg, men kommer inte att krävas för tunnelbanesystem eller i lokaltrafiken i förorter.

Sedan den 21:a juli har uppvisande av vaccinationspass redan varit ett krav för museum, bio och teaterbesök. I torsdags fastställde författningsdomstolen att vaccinationspassen inte strider mot den franska konstitutionen. Många kritiker menar att Frankrike nu blir en ”hälsodiktatur” och gör jämförelser med apartheid.