vaccin-italien
Utrikes

Vaccinationspass blir obligatoriskt i Italien

Publicerad 7/24/2021
Annons

Italiens vänsterregering sällar sig nu till de som kräver att medborgarna identifierar sig med vaccinationspass för att få resa och vistas i offentliga miljöer. Landets tidigare inrikesminister och partiledaren för konservativa Lega kritiserar regeringen för att ”förstöra livet” för italienarna.

I ett flertal länder har de medborgerliga fri- och rättigheterna kraftigt kringskurits med corona-pandemin som argument. Åtgärderna som krockar med grundläggande demokratiska frihetliga principer är nödvändiga menar man för att hejda smittspridningen.

Det senaste är nu att dela in befolkningen i ett A- och B-lag där de som låtit sig vaccineras mot viruset återfår en del av sina fri- och rättigheter medan andra grupper fortsatt fråntas dem. Att på uppmaning av polis eller andra kontrollanter behöva identifiera sig med ett covid-pass bara för att få röra sig fritt i det offentliga rummet är emellertid något som många förknippar med totalitära diktaturer och finner integritetskränkande.

Många som inte kan eller vill vaccinera sig

Många medborgare har inte hunnit eller av olika skäl, bland annat medicinska, kunnat vaccinera sig. En stor grupp är också orolig över att utsätta sig för de risker för allvarliga biverkningar som rapporterats för vaccin som inte är ordentligt testade och godkända enligt normalt gällande praxis.

Omfattade folkliga protester har följt när bland annat Frankrike och Storbritannien aviserat obligatorisk identifiering med pass för att få besöka offentliga lokaler. Nu utmanar även den italienska regeringen medborgarna genom att införa sådana tvångslagar.

Omfattande inskränkningar för ovaccinerade

Att gå på restaurang, diskotek, biograf, teater, konsert, museum, badhus och andra ”publika inomhusevenemang” samt att flyga eller åka tåg blir nu endast tillåtet för de italienare som kan identifiera sig och visa att man tagit två eller tre sprutor mot covid-19. Åtgärden motiveras med att man vill se om den kan bidra till att stoppa den mutation av viruset som benämns deltavarianten.

Italien är också ett av de EU-länder som drabbats hårdast räknat i antal insjuknade och avlidna med covid. Regeringen resonerar också att även om det skapas sociala orättvisor där vissa får samhällsprivilegier som andra utestängs från, så är det ändå bättre för ekonomin att vissa får besöka offentliga lokaler än att ingen får det.

Ledaren för landets största parti kritisk

Matteo Salvini, ledare för konservativa och Italienvänliga Lega – landets numera största parti – tillika inrikesminister i den förra regeringen är emellertid kritisk till den nuvarande vänsterregeringens beslut:

– Jag vill inte förstöra livet för miljontals italienare som inte har hunnit ta sin andra eller tredje dos vaccin, sade han i en kommentar till media när beslutet om obligatoriska vaccinationspass offentliggjordes.

Om regeringen får igenom beslutet i parlamentet, vilket det mesta talar för, införs det man valt att kalla för ”det gröna passet” från och med den 1 augusti.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons