Faksimil Twitter

Utrikes

Vaccinerade tyskar ska bära gul knapp

Publicerad 10/9/2021
Annons

Gula knappar med texterna ”Vaccinera? Ja tack!” och ”Jag har vaccinerats” som omringar en signalröd stiliserad spruta delas nu ut i Tyskland. Målsättningen är att skapa social press på ovaccinerade.

– Det är en engagemangsknapp, säger en av initiativtagarna, Karl-Heinz Theußen, som representerar Service Civil International (SCI).

SCI är en så kallad NGO-organisation grundad 1920 i syfte att återbygga Europa efter första världskriget men som idag främst engagerar sig aktivistiskt i frågor rörande migration, kön och klimat.

Kampanjen presenterades i måndags i staden Moers, nära den nederländska gränsen och är för närvarande ett lokalt initiativ, rapporterar RP.

LÄS ÄVEN: Covidvaccin stoppas – biverkningar på hjärtat

Bekymmerslösa människor oroar

– Livet har börjat normaliseras. Det oroar oss att människor börjar känna sig bekymmerslösa, säger Guido Lohmann vid organisationen Initiativkreis Moers, som även de står bakom kampanjen.

Lohmann säger sig vara övertygad om att med den gula markören på bröstet kommer vaccinerade försöka omvända de som ännu inte övertygats om nödvändigheten att vaccineras. Tanken är att den lilla men i iögonenfallande knappen ska fungera som en statussymbol.

Inspirationen uppges komma från de gula knapparna med texten ”Kärnkraft nej, tack” från 1970 och 80-talen. I sociala medier drar dock somliga istället paralleller med de gula davidsstjärnor som judar tvingades bära i Nazityskland och menar att grupp ställs mot grupp.

LÄS ÄVEN: Trudeau inför vaccintvång för flyg- och tågresenärer

Varnar för fjärde våg

– Många har en känsla av att vi har överlevt pandemin men den känslan är vilseledande. Endast cirka 65 procent av tyskarna är helt vaccinerade. Det är fortfarande långt kvar till de 80-85 procent som krävs för flockimmunitet, säger apotekaren Simon Kricvec.

Kricvec menar att en fjärde våg är på väg och att ovaccinerade riskerar dö under den kommande vintern. Han hoppas att knapparna ska bäras av så många som möjligt för att skapa uppmärksamhet och debatt.

LÄS ÄVEN: Här är krogen som portar icke-vaccinerade svenskar

Fyra personer vaccineras var tredje sekund

Än så länge har endast 2 000 knappar tillverkats men fler är på gång. Initiativtagarna har räknat med att de skulle ta slut redan vid månadsskiftet. Knapparna ska finnas tillgängliga på apotek och delas ut när vaccinerade hämtar ut sina vaccinationsintyg.

Sedan den 16:e augusti uppmanas barn över 12 år att vaccineras i Tyskland. Enligt officiella siffror har nu 65,1 procent av tyskarna tagit två doser vaccin och räknas därmed – för närvarande – som fullt vaccinerade.

Inom kort kan det dock behövas ytterligare flera doser för att kvalificera sig som fullt vaccinerad. Fyra personer var tredje sekund uppges vaccineras enligt tyska myndigheter.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons