vaccin spruta läkare
Vetenskap

Vaccineringarna kan börja om tio dagar

Publicerad 12/17/2020
Annons

På torsdagen meddelar EU-kommissionen att medlemsländerna kan sätta igång massvaccineringarna till i slutet av nästa vecka. Samtidigt har EU-medlemskapet gjort att starten kan ske desto senare än exempelvis i Storbritannien.

På torsdagen inrapporterades ytterligare 91 dödsfall vilket gör att det totala antalet döda i covid-19 i Sverige nu ligger på 7 893 stycken och 357 466 bekräftade smittade, en uppgång med 8 881 sedan gårdagen.

Då EU velat att medlemsländerna ska börja vaccinera respektive befolkning samtidigt har lanseringen försenats jämfört med länder utanför unionen som Storbritannien där man redan är igång.

LÄS ÄVEN: Allvarliga biverkningar rapporterade för covid-vaccin

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kan vaccineringen i EU sätta igång den 27 december. Detta kallar man för ”Europas stund”.

Innan detta kan påbörjas ska den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ha ett extrainsatt möte där man förväntas ge klartecken till amerikanska Pfizer och tyska Biontechs vaccin som tidigare uppgetts ge ett skydd på 90 procent – fem procent lägre än amerikanska Modernas variant.

Till Sveriges Radio bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att man kommer sätta igång antingen den 26:e eller 27:e.

LÄS ÄVEN: Var fjärde säger nej till vaccin mot corona

Samtidigt kommer uppgifter från Göteborg om att coronaviruset ökat explosionsartat i stadens avloppsvatten. Bara på en vecka har mängden ökat över 100 gånger och ligger nu på 60 gånger högre än den högsta noteringen i våras.

– Det fullkomligt exploderade och är galet mycket virus i avloppsvattnet nu. Det är nästan svårt att ta in att ökningen var så kraftig på bara en vecka, säger Helene Norder, virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin, till GP.

Hon varnar för att den dramatiska ökningen kan få katastrofala följder.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons