Efter att smittspridningen ökat igen på Cypern har myndigheterna beslutat att införa vaccinpass för att bland annat åka buss och äta på restaurang men även för att handla i en mataffär.

Det var i ett tv-sänt tal som landets president Nicos Anastasiades kungjorde de nya restriktionerna som blir bland de strängaste i Europa och träder i kraft från och med tisdagen.

Reglerna innebär att ett vaccinpass kommer att krävas för samtliga offentliga utrymmen inomhus som kan ta emot fler än 20 personer. I brist på vaccinpass accepteras även ett negativt pcr-test som gjorts under de senaste 72 timmarna alternativt bevis för en genomgången covidinfektion under de senaste sex månaderna.

– Vi vill inte begränsa rätten för de som vaccinerat sig att njuta av sin frihet. Den stora massan ska inte utsättas för fara på grund av några få, sade han enligt Cyprus Mail.

Inga offentliga protester

Att kravet även omfattar även matvarubutiker innebär att många kommer att få be andra att handla åt dem eller handla på nätet.

Enligt Anders Yuran, som föddes i Sverige men har bott på Cypern i drygt tio år, har de nya restriktionerna dock inte orsakat några större protester – i alla fall inte offentligt.

– Cyprioterna är lite som svenskarna. Man sväljer mycket utan att säga nåt även om vi tror att det kokar under ytan, säger Yuran till Aftonbladet.