ulf-berg

Foto: Faksimil Facebook / Miguel Tremblay, CC0

Inrikes

Vaccinskeptiker inte välkomna i Region Dalarna: ”Skäl för avsked”

Publicerad 9/27/2021
Annons

Sedan några veckor tillbaka utreder Region Dalarna ifall man kan förvägra ovaccinerade anställning. Nu gör man klart att överhuvudtaget uttrycka skepticism kring vaccinerna gör att man inte är välkommen.

Det var i början av september som Region Dalarna tog beslutet att utreda möjligheterna att porta personer som inte vaccinerat sig mot covid-19 från anställningar. Åtgärden hänvisade man till patienternas säkerhet.

LÄS ÄVEN: Region överväger stoppa anställningar av icke-vaccinerade

Beslutet har påverkat situationen för de anställda på Falu lasarett där personalen blivit osäkra på om de ens kan fråga varandra om de är vaccinerade.

– Det har nästan blivit tabu att prata om, säger Lisa Singdén som är sjuksköterska och biträdande avdelningschef på iva/uva till Dagens Nyheter.

– Får man fråga om någon är vaccinerad mot covid? Och får man fråga om du är vaccinerad mot mässlingen? Och tbc? Hur mycket ska man vara vaccinerad? Vad krävs det sedan? funderar hon och kollegan Maria Ruth.

LÄS ÄVEN: Storbritanniens hälsovårdsminister stoppar vaccination av friska barn

Samtidigt har de bestämda åsikter kring de nya oprövade vaccinen, och att alla bör ta dem, som de jämför med beprövade vaccin mot bland annat mässling, polio och tbc.

– Nu, de senaste 20 åren, så diskuterar man vaccinationerna vara eller inte vara på ett helt annat sätt. Det finns en ny generation som växer upp och har andra åsikter om att det inte är bra med vaccinationer, konstaterar Lisa Singdén.

”Skäl för avsked”

Regionrådet Ulf Berg (M) anser att det är rimligt att kräva vaccinerad personal och han vill heller inte ha att göra med de som överhuvudtaget är skeptiska.

– Ska du jobba här vill vi inte att du tillhör vaccinmotståndarna. Och skulle du gå runt på en avdelning och säga ”du ska inte vaccinera dig” då är det skäl för avsked. Då rekommenderar du något som inte är vetenskap eller beprövad erfarenhet, säger han och fortsätter upprört:

– Personalen gjorde skillnad mellan liv och död under pandemin, det var ingen jäkla lekstuga, utan avancerad vård. Sedan kan man fundera på om man ska ta sprutan eller hålla på med grundlagar hit och dit. Verkligheten är en annan och då väljer jag att förhålla mig till den, säger han.

LÄS ÄVEN: Facket tar strid mot uppsägning pga vaccination – tyst när ovaccinerade sparkas

Regiondirektören och juristerna har fram till den 26 januari på sig att utreda ”förutsättningarna för att inte anställa personal inom Region Dalarna som vägrar vaccination mot covid”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons