Sätt inte på barn dyra kläder – det rådet ger polisen i Stockholm till föräldrar för att undvika att barnen utsätts för personrån. Rånen är ”ett lackmuspapper på hur samhället ser ut”. Det är ”skillnader i samhället” som är orsak till att dessa brott ökar, slår polisen i Söderort fast.

I Stockholms södra förorter ökar personrånen på ett alarmerande sätt. Bara i polisområde Globen anmäldes under perioden januari till april i år 62 personrån, alltså i snitt ett personrån varannan dag.

Men mörkertalet är stort då många inte anmäler av rädsla för repressalier. Offren är ofta ungdomar och barn. Lokalpolisen riktar nu anklagelser mot offren och deras föräldrar som köper dem dyra kläder samtidigt som gärningspersonernas handlingar förklaras med socioekonomiska skillnader i samhället.

LÄS ÄVEN: Polis efter rånvåg: ”Föräldrar köp inte så dyra jackor till era barn”

Hampus Johannesson är kommunpolis i hårt råndrabbade polisområde Globen som inbegriper stadsdelarna Skarpnäck, Årsta och Enskede. Han berättar för lokaltidningen Mitti att man nu får påhälsningar från hela Storstockholm av ungdomsligor som ägnar sig åt personrån och att det skett en fördubbling av den här typen av brott jämfört med samma period förra året.

Johannesson vill inte precisera från vilka områden de ditresta rånargängen härrör, bara att det kan vara ”ganska långt ifrån”. Ligorna byter med jämna mellanrum målområde för sin brottslighet – när det lugnar ned sig i vissa förorter ökar personrånen i stället på andra platser. Just nu är området runt Gullmarsplan hårt drabbat, eller en ”hot spot” som Johannesson formulerar det.

LÄS ÄVEN: Här är polisens bisarra råd: lämna värdesakerna hemma – då ger sig förövarna på nästa offer

Ett problem för polisen är att många föräldrar avstår från att polisanmäla när deras barn rånas. Skälet är att man är rädd för att barnet ska råka ytterligare illa ut i form av hämnd från rånarna. Hur stort mörkertalet är vill Johannesson inte spekulerar i.

Rånen går oftast till så att ett gäng omringar ett ensamt offer. Om verbala hot inte räcker för att få personen att lämna ifrån sig sin jacka, mobiltelefon, plånbok och andra värdesaker övergår man till knivhot.

Johannesson tycker inte man ska låta rånargängen vinna genom att inte anmäla brotten. Däremot antyder han att man som förälder bör backa när det gäller vad man sätter på sina barn när de går ut:

– Ska en 12-åring ha en jacka som kostar 7 000 kronor är en fråga man kan ställa sig. Ju dyrare föremål och ju större skillnader det finns i samhället, desto större incitament finns det så klart att råna. Det är ett lackmuspapper på hur samhället ser ut.