fransk kyrka

Foto: Diliff.

Utrikes

Våg av vandalisering mot kyrkor i Frankrike

Publicerad 3/21/2019
Annons

Under bara en vecka har ett dussintal katolska kyrkor vandaliserats. Från kyrkans håll har inga uttalanden gjorts om attackerna, istället har man bara satt fortsatt fokus på det anti-kristna hotet och uttryckt förhoppningar om att politiker och polis kommer att kunna gå till botten med fallen.

I Paris sattes kyrkan Saint-Sulpice i brand och enligt polisen var den anlagd. Man söker nu efter misstänkta gärningsmän och skadorna kommer att kosta flera hundra miljoner euro att laga.

I Nimes vanhelgades kyrkan Notre-Dame des Enfants på ett osedvanligt motbjudande sätt då gärningsmännen bland annat hade målat ett kors med avföring.

I Lavaur attackerades kyrkan av unga män som vred armen på Jesusstatyn för att få det att se ut som den gör en obscen gest.

Anti-kristen brottslighet
Den gemensamma nämnaren i attackerna är den anti-kristna karaktären. Under senare månader har attacker även utförts mot judiska kyrkogårdar med målade hakkors på gravarna.

Enligt uppgifter rör omkring 80 procent av vanhelgande av religiösa byggnader kristna kyrkor och 2018 innebar det i genomsnitt två kyrkor per dag i Frankrike. I fjol registrerade inrikesdepartementet 541 antisemitiska attacker, 100 anti-muslimska och 1 063 anti-kristna. Trots det stora antalet blir det sällan några rubriker.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons