Invånarna i Gävle har under en längre tid plågats av anlagda bilbränder. Natten mot måndagen var det dags igen. Då stacks minst tolv fordon i brand. En misstänkt gärningsperson greps, men polisen är förtegen med uppgifter om den gripne.

De flesta av bilbränderna anlades på Jarlavägen i Brynäs. I den första attacken brann sju bilar. Brandkåren hade knappt hunnit släcka och återvända till station innan det var dags för nästa utryckning till Väpnargatan, Brynäsgränd och Sjätte Tvärgatan för att släcka ytterligare fem bilbränder. Fler bränder ska dessutom ha anlagts i bland annat ett soprum på Vegagatan.

Polisen uppger att man gripit en misstänkt gärningsman som av vittnen sågs springa från platsen precis innan bilarna fattade eld. Man är dock förtegen om den gripnes kön, ålder, härkomst och eventuella tidigare klammeri med rättvisan.

Pågått i månader
Vågen av bilbränder har pågått sedan åtminstone november förra året. Redan i december upplevde många att måttet var rågat och det hölls fullsatt stormöte med krav på bland annat övervakningskameror och patrullerande poliser och väktare. Någon förbättring blev det emellertid inte trots att väktare sattes in.

Media rapporterade kontinuerligt om nya bilbrandsattacker och att bilbrännarna gäckat polisen. De flesta bränderna har skett i invandrardominerade områden som Sätra och Andersberg. Vid ett och samma tillfälle förstördes hela 11 fordon. Det rekordet slogs alltså natten mot måndagen då tolv bilar brann.

Etniskt segregerad stad
Gävle är en av landets mer etniskt segregerade städer. Antalet invånare i staden har ökat kraftigt de senaste tio åren och ökningen beror i huvudsak på utomvästlig asylrelaterad invandring.

För fem år sedan framställde stadens ansvariga den ”rekordtillväxt” som Gävle upplevt med människor från främst Somalia, Syrien, Afghanistan, Eritrea och Irak som något positivt.

– Vi har i dag 160 nationaliteter representerade i Gävle. Det är positivt att vi får fler personer i kommunen som väntas kunna bli en del av skattebasen och därmed bidra till välfärden, sade då kommunens omvärldsanalytiker Per-Erik Mårtensson.

– Det är mycket positivt att trenden håller i sig. En stadig befolkningstillväxt är betydelsefullt för Gävle kommuns och hela regionens utveckling och attraktionskraft, fyllde kommunalrådet Carina Blank (S) i.

”En klassfråga, inte ett integrationsproblem”
Ett par år senare rapporterades att den stora inflyttningen av invandrare till staden inte varit fullt så lyckosam. Den hade lett till kraftig etnisk segregering och att vissa områden i princip helt tagits över av invandrare medan Gävleborna flyttat därifrån.

Gin Akgul Hajo, kommunalråd för Vänsterpartiet i staden, kommenterade problemen med att segregationen snarare handlade om en klassfråga än ett integrationsproblem.

– Det finns en problematik med boenden, man ska inte göra ett problem av var människor bor och vilket land de kommer ifrån, instämde kommunalrådet Roger Persson (MP).