manchester arena

Foto: G-13114, CC BY-SA 4.0

Utrikes

Vakt uppmärksammade terrorist innan bombdåd men ingrep inte – ville inte vara ’rasistisk’

Publicerad 10/28/2020
Annons

I maj 2017 utlöste 22-årige Salman Abedi en bomb inne på Manchester Arena under en konsert. 22 personer dog och 120 skadades. I utredningen framkommer nu uppgifter som gör gällande att bombdådet kunde ha stoppats men politisk korrekthet förlamade säkerhetsvakten som kände på sig att något var fel.

Bombdådet skedde under en konsert som lockade framför allt yngre kvinnor. Tio av de döda hade inte fyllt 20 och den yngsta var en 8-årig flicka.

Gärningsmannen föddes i Manchester som son till libyska föräldrar. Familjen ska ha varit djupts religiösa och fadern var medlem i Libyan Islamic Fighting Group som beskrivs som en terrorgrupp med kopplingar till al-Qaida.

LÄS ÄVEN: Dödade brittiska barn i självmordsattentat – räddades från libysk krigszon av Royal Navy

I augusti i år dömdes hans bror för att hjälpt att arrangera terrordådet.

Uppträdde rastlöst

Den aktuella dagen för drygt tre år sedan iakttogs Abedi av den 18-årige säkerhetsvakten Kyle Lawler. En person ur publiken uppmärksammade säkerhetspersonalen på den svartklädde Abedi som bar på en ryggsäck och uppträdde rastlöst och svettades.

Lawler fick en dålig känsla men kunde inte sätta fingret på exakt vad som var fel. Han gjorde inget åt saken då han påstår sig ha haft blandade känslor inför att ingripa och ville inte bli anklagad för att vara rasist.

– Jag var rädd för att ha fel och bli stämplad som rasist om jag inte hade rätt och hade fått problem. Det gjorde mig tveksam, säger han.

Skuldkänslor

Han ska ha försökt använda sin radio för att uppmärksamma övrig säkerhetspersonal på Abedi men kunde inte nå igenom på grund av den intensiva radiotrafiken.

Fem minuter senare utlöste Abedi bomben med 3 000 bultar och muttrar. I efterhand ska han ha känt skuld och anklagat sig själv.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons