Barn som dödshotas av andra barn, utsätts för stryptag, sparkar och slag med tillhyggen och kommer hem med blåtiror och rivmärken. Personal som tvingas låsa in barn för att dessa inte ska skada andra barn. Återkommande anmälningar till polisen och Skolinspektionen. Så ser vardagen ut på en kommunal förskola i ett så kallat utsatt område i västra Göteborg. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Även personalen utsätts för våld och hot från de utagerande barnen. Föräldrar vittnar om vad de sett när de kommit till dagis för att lämna eller hämta sina barn:

– Min son kom hem med blåtiror, rivmärken och dödshot varenda dag. Han har blivit slagen med alla möjliga tillhyggen, allt från leksaker till träbitar och pinnar i ögonen, berättar en förälder.

– Jag har gått emellan när fröknar blivit slagna av barn, när barn har slagit varandra och när de slagits med stolar. Det är fruktansvärt mycket våld och väldigt grovt språk. Jag har sett barn bli sparkade i bakhuvudet, vittnar en annan förälder.

LÄS ÄVEN: Förskolebarn skriker “Fuck you” samt slår och spottar på personalen

Skulden för situationen har fram tills nyligen lagts på personalen. Även förskolechefen har frånsagt sig sitt ansvar och pekat ut sina anställda. Men efter att många anställda nu bytts ut och våldet består, menar kritiska föräldrar att den förklaringen inte håller.

Någon normal förskoleverksamhet kan inte bedrivas på förskolan, all tid och kraft åtgår för att förebygga och stoppa dödshot och våld från utagerande barn. Hoten kan exempelvis bestå i att ett barn hotar ett annat barn eller en anställd med att få tarmarna utskurna och huvudet uppsatt på en påle.

Det är oklart varifrån barnen har fått sådana idéer. Många oroar sig också för hur det ska gå för dessa barn när de börjar skolan och senare i livet.