Bombdåd, skjutning och vilt slagsmål med basebollträn. Det besinningslösa våldet som alltmer kännetecknar vardagen i Sverige visar inga tecken på att avta. I Hovsjö i Södertälje blev en 18-åring beskjuten. På Kiviks marknad i Simrishamn bröt slagsmål med tillhyggen ut och tre tonåringar blev så illa tilltygade att de hamnade på sjukhus. I lilla Åkers styckebruk i Strängnäs kommun exploderade en sprängladdning i trapphuset till ett flerfamiljshus.

– Det är närmast mirakulöst att ingen skadades eller omkom efter den kraftiga detonationen, säger Kristian Malzoff vakthavade befäl vid polisen.

Sprängladdningen briserade i ett trapphus, strax efter klockan 16 på Vallonvägen i Åkers styckebruk i Strängnäs kommun. Ingen person uppges turligt nog ha skadats fysiskt i samband med detonationen.

Räddningstjänsten skickade stora resurser till platsen men tvingades invänta klartecken från polis innan de kunde gå in. Ett område på ett par hundra kvadratmeter spärrades av och alla lägenheter genomsöktes.

– Vilken typ av sprängladdning det är måste utredningen visa. Däremot är det gjort med uppsåt, det är ingen olyckshändelse, säger Kristian Malzoff, till Svt.

Senare under dagen sköt Nationella bombskyddet sönder ett misstänkt föremål, en väska med okänt innehåll. Denna visade sig dock inte innehålla någon bomb. Polisen har inga misstänkta för sprängdådet.

LÄS ÄVEN: Gängkriminell misshandlartrio får sänkta straff

Tonåring sköts i bröstet

I invandrardominerade stadsdelen Hovsjö i Södertälje skottskadades en 18-åring. Larmet inkom just efter midnatt. Enligt polisens händelsenotis inleddes genast en stor polisinsats, med bland annat helikopter och specialsökhundar. Ingen har dock ännu gripits för mordförsöket.

– När patrullen kommer dit hittar de en skottskadad person på en parkeringsplats intill en skola. Han har förts till sjukhus i ambulans och skadeläget är oklart, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen till TT.

Enligt Telgenytt sköts 18-åringen i bröstet och fördes till Karolinska för vård. Läget bedömdes under lördagsmorgonen som ”allvarligt men stabilt”. Polisen rubricerar skjutningen som försök till mord. Skytten är fortfarande på fri fot.

LÄS ÄVEN: Man ihjälskjuten i Stockholm

Tonåringar slogs ner med basebollträ

Vid halv ett under natten till lördag bröt vilt slagsmål ut på Kiviks marknad mellan gäng med icke uppgiven härkomst. Fyra tonåringar misshandlades med basebollträn. Tre av dem skadades så allvarligt att de behövde sjukhusvård.

– Det kan ha att göra med inträdestjafs, säger polisens presstalesperson Kim Hild, till Expressen.

Kiviks marknad har tidigare år inte krävt någon inträdesavgift. I år är dock området avspärrat och arrangörerna tar betalt för att komma in. Beslutet att kräva inträdesavgift för marknaden har lett till protestlistor och anmälningar till Länsstyrelsen, uppger Expressen.

Polisens händelsenotis gör gällande att sex män greps, den yngste 17 år gammal och den äldste 65 år gammal. En av dem, en man i 25-årsåldern, har anhållits misstänkt för misshandel.