På onsdagskvällen utbröt våldsamma upplopp i den belgiska huvudstaden efter att en 23-åring som arresterades i helgen dött.

Omkring 500 personer samlades på onsdagen för en manifestation vid en polisstation efter att Ibrahima Barrie avled en timme efter att han arresterats i lördags. Därifrån tog man sig sedan till Schaerbeek och attackerade polisstationen vid Place Liedts genom att slå sönder fönster och sätta den i brand.

Man attackerade även polis med stenar och smällare, varpå polisen svarade med vattenkanoner.

Saint-Josse-ten-Noodes borgmästare Emir Kir hade bara gett klartecken för 100 personer att samlas.

Enligt polisens talesperson Audrey Dereymaeker hade man vidtagit åtgärder för att skydda polisstationen och branden kunde snabbt släckas.

Det är oklart hur många som arresterades i samband med upploppen.

Sedan händelsen i helgen har en utredning inletts för att ta reda på vad som hände med 23-åringen som arresterades då han flydde från en coronaviruskontroll. Vid ankomst till polisstationen förlorade han medvetandet. Han fördes sedan till sjukhus där han sedermera dödförklarades.

Enligt familjens advokat lämnade polisen Ibrahima Barrie liggande på marken i fem minuter vilket kan ha varit avgörande.

Inrikesminister Annelies Verlinden fördömer i ett uttalande upploppen som hon beskriver som ”fullständigt oacceptabelt”. Hon framhåller också att inget tyder på att polisen ska ha gjort något fel i samband med arresteringen av Ibrahima Barrie.

Enligt en obduktion dog 23-åringen av en hjärtattack.

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.