0
Inrikes

Våldsamt på Göteborgsskola – lärare misshandlad med cykelkedja

Publicerad 10/23/2020
Annons

På Nytorpsskolan är situationen så pass allvarlig att lärarna fruktar för sin egen säkerhet. Vid ett flertal tillfällen har personal utsatts för hot och våld.

För några dagar sen rapporterade Samhällsnytt om situationen i Göteborgs skolor där hoten och våldet ökar kraftigt och man uppgav att lärare misshandlas så gott som dagligen. Problematiken ska även omfatta förskolan.

På Nytorpsskolan i Hammarkullen, tillhörande det så kallade utsatta området Angered, har lärarfacken under hösten haft en dialog med skolledningen för att försöka komma tillrätta med våldsproblematiken, men då man inte fått några konkreta besked valde man att gå vidare med en framställan enligt 66a enligt arbetsmiljölagen.

Lennart Hellsborn, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund, berättar för Göteborgs-Posten om situationen på skolan där lärare blivit spottade i ansiktet, elever som slagit lärare med cykelkedja och andra inslag av hot och våld mellan elever och mot personal.

Larmutrustning

På ett personalmöte nyligen var alla överens om allvaret i situationen och den utbredda oron över den egna säkerheten. Tre personer har utrustats med larm kopplade direkt till polisen och samtliga anställda ska dessutom installera en app i sina telefoner för att snabbt kunna kontakta kollegor i hotfulla situationer.

– Det är ett oroligt område och det finns en del stökiga elever. Och det som gör det lite speciellt är att det finns äldre syskon, släkt och kompisar som har ett våldskapital och som man är rädd för att de ska dras in. Det lyfter det en dimension till. Det är både ett verkligt hot och ett upplevt hot, så att säga, säger Hellsborn.

Nytorpsskolans rektor Elsemarie Hallqvist menar att våldet på skolan har en koppling till den tidigare gängkonflikten i området.

– Det är klart att i den bästa av världar ska inte lärare behöva ha en app där de kan kalla på kollegor. Men i den bästa av världar skulle jag inte behöva ha larm på mitt hus heller. Men den världen har vi inte.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons