paletsinsk-demo-sthlm-fredsplan-01

Bild: Samhällsnytt.

InrikesUtrikes

Våldsbudskap när palestinier i Stockholm demonstrerade mot Trumps fredsplan

Publicerad 2/3/2020
Annons

I lördags samlades ett hundratal palestinier utanför den amerikanska ambassaden i Stockholm för att demonstrera mot Trumps fredsplan för Israel och palestinier. Under manifestationen förekom ett flertal inslag med våldsbejakande och antisemitiska budskap.

Under demonstrationen sjöng publiken låten ”leve Palestina, krossa sionismen” en populär våldsbejakande palestinsk låt. Även barn ställdes på arrangörernas scen för att sjunga saker som ”vi har skjutit raketer” och ”vi har kastat stenar på soldater och poliser”.

Demonstranterna skanderade även ramsor på engelska som ”From the river to the sea, Palestine will be free”, som signalerar att demonstranterna företräder en lösning på konflikten där Israel utraderas från kartan.

Fadi Al-rabw, 51, som sökt jobb sedan han kommit till Sverige 2002, säger till Samhällsnytt: ”Den enda lösningen på konflikten är väpnad kamp. Det går inte att samtala med dem (judarna) eftersom de inte vet vad fred är.”

Planerade bränna Israel-flaggor

I ett inlägg på Facebook berättar en av demonstranterna, Bachar Garar, att en grupp bland deltagarna planerat att bränna bilder på Trump och Netanyahu samt den israeliska flaggan. De planerna stoppades dock av arrangörerna.

”Vi hade problem med arrangörerna angående våra åsikter. Vi ville inte förstöra demonstrationen. Vi är bara arga ungdomar som vill visa vår ilska till världen framför den amerikanska ambassaden. Det räcker, vi är trötta på fredligt motstånd” skrev Garar på Facebook.

Han fortsätter: ”Det är just fredligt motstånd som ledde oss hit. Den Palestinska myndigheten har misslyckats totalt med den fredliga lösningen. Motståndets vapen är det som representerar oss. Vi måste följa i de fria martyrernas spår”.

Avvisar fredsplan

Den amerikanska administrationen kallar fredsplanen ”Fred för välstånd: En vision för att förbättra livet för det palestinska och israeliska folket”. Planen har dock kategoriskt avvisats av palestinska politiska företrädare och även av Arabförbundet.

Luai Ahmed

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons