våldtäkt sexuealbrott 73663
Inrikes

Våldtäktsåtalad friades i tingsrätten – 18-årig målsägande tog livet av sig

Publicerad 11/18/2019
Annons

I meddelanden efteråt bad den 27-årige mannen om ursäkt för att han hade haft sex med kvinnan. Trots detta friades han av tingsrätten, vilket blev för mycket för den 18-åriga kvinnan som hann ta livet av sig innan fallet prövades i hovrätten. ”Det är så väldigt tragiskt”, säger kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn.

För ett drygt år sen följde 27-åringen med 18-åringen hem efter ett krogbesök där de drack öl och sprit och lyssnade på musik, rapporterar Dagens Juridik. Enligt kvinnan ska hon inte alls ha varit intresserad av mannen och hon hade endast fragmentariska minnesbilder från kvällen.

Det var först då 27-åringen dagen därpå skickade flera meddelanden där han bad om ursäkt för att ha haft sex med kvinnan som hon förstod att hon blivit utsatt för ett övergrepp och gjorde en polisanmälan. Mannen greps med nekade till brott och hävdade att de haft sex på kvinnans initiativ.

I ett av meddelandena skrev mannen att han ”får ångest över det … mest för att du inte var medveten om det”. I ett annat meddelande skrev kvinnan att 27-åringen hade våldtagit henne varpå han svarade att ”Vi båda var ju fulla. Och var med på det. Skillnaden är att jag kommer ihåg när jag vaknade dagen efter.”

I tingsrätten gick man på mannens linje och ansåg det inte ställt utom rimligt tvivel att han hade våldtagit kvinnan. Domen överklagades men innan fallet hann avgöras i hovrätten tog kvinnan sitt liv.

Utslaget i hovrätten ändrade dock ingenting – även där gick man på mannens linje vars redogörelse för händelsen, som även är den enda tillgängliga, men menar framstår som trovärdig. Två nämndemän var dock skiljaktiga och ville döma mannen för oaktsam våldtäkt till fängelse.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons