Nyligen lyfte Expressen fram irakiern Mehdi ”Dumle” Sachit i ett okritiskt gangsterraportage som väckte stor uppmärksamhet. Sachit ingår i det ökända Rinkebygänget Dödspatrullen – ett nätverk som polisen kopplar till flera kontraktsmord och narkotikahandel. Samtidigt fick Sachit en plattform att med gloriferande bilder och citat marknadsföra sitt gängliv och sin nya musikkarriär. Samnytt kunde samma dag berätta vad Expressen valde att inte ta upp – Mehdi ”Dumlee” Sachit är även dömd till fängelse för en blodig gruppvåldtäkt mot en tonårsflicka. Nu har offret talat ut om skräcknatten och hur hon reagerade när hon fick se våldtäktsgangstern igen.

Det var den 29 oktober som Expressen publicerade reportaget där konfrontativa och kritiska frågor till gängkriminelle Mehdi ”Dumle” Sachit lyste med sin frånvaro.

LÄS ÄVEN: Dödspatrullens Mehdi ”Dumle” Sachit glorifieras i Expressen – gruppvåldtog flicka blodig under pistolhot

Samma dag berättade Samnytt mer om Mehdi ”Dumle” Sachit som under de senaste åren bytt sina namn hela sju gånger. Han är född i Irak och folkbokfördes i Sverige år 2003 för att tre år senare erhålla svenskt medborgarskap.

Sedan år 2012 har Sachit dömts för en lång rad grova brott i landet. Det senaste i raden av brotten gav ett fängelsestraff på två år och nio månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Ett annat av brotten i Sachits samling som Expressen enbart valde att nämna som ett ”övergrepp” – handlade om en brutal gruppvåldtäkt.

Den 19 juni år 2014 deltog Mehdi ”Dumle” Sachit i en våldtäkt tillsammans med uppemot sju andra invandrare på tre platser i Stockholm däribland i en kolonistuga på Järvafältet.

Kolonistugan. Foto: Polisen

Tonårsflickan som utsattes för gruppvåltäkten berättade för polisen att gänget ska ha tagit fram en pistol som riktades mot hennes huvud, fördes upp i munnen och underlivet under våldtäkten. En av männen krävde att tonårsflickan som grät skulle vara tyst medan de våldtog henne vaginalt och oralt.

I samband med våldtäkten sprack flickans underliv och hon berättar för polisen om rädslan att förblöda. I rättshandlingarna går det att läsa att såret sannolikt kan ha uppkommit av att en pistol förts upp i underlivet. Läkaren sade sig aldrig tidigare ha sett liknande skador.

Solna tingsrätt dömde Mehdi Sachit 2014-12-22 för grov våldtäkt och vapenbrott. Påföljden blev fängelse i två år och sex månader. Mehdi Sachit överklagade domen till Svea hovrätt som 2015-03-03 slog fast grov våldtäkt.

Mehdi ”Dumle” Sachit/Offrets blodiga byxor. Foto: Polisen

Offret berättar om skräcknatten

I en ny intervju med Aftonbladet under namnet ”Jenny” berättar offret, som vid tillfället var 19 år gammal, att hon fick en chock av att nyligen se Mehdi ”Dumle” Sachit i Expressens gangsterreportage. Hon reagerade på att tidningen även nonchalerade gruppvåldtäkten som han dömdes för i både Solna tingsrätt och Svea hovrätt.

Men när den vänsterradikala blaskan Aftonbladet publicerar sin intervju med våldtäktsoffret Jenny väljer man att följa Expressens spår. Tidningen mörkar våldtäktsmannen Mehdi ”Dumle” Sachits namn – gangstern som nu satsar på en karriär som rapartist vid sidan om gängkriminalitet.

– Jag fick en chock. Jag läste intervjun men ingenstans nämndes vad han gjort mot mig. I stället fick han prata om ett liv som jag tror att många unga killar i vissa områden tycker är coolt och avundsvärt. Min största rädsla när jag såg artikeln var att unga tjejer ska tycka att han är någon de vill ha, utan att förstå vad han är för en person, berättar hon för Aftonbladet.

Jenny kom i kontakt med gänget efter att ha ringt en bekant kille och bett om skjuts när hon var berusad. Men killen kom inte ensam för att hämta Jenny utan hade även med sig flera andra unga män. Gänget berättade för Jenny att hon skulle betala för skjutsen med sex.

Vidare hejade gänget på varandra när de turades om att våldta henne. Jenny berättar att de använde pistolen för att hota henne till tystnad. Vapnet kom sedan att bli ett redskap som gänget använde för att penetrera hennes underliv vilket resulterade i att mellanslidsväggen slets av.

– De ville att jag skulle sluta gråta men jag kunde inte. Jag bad om och om igen att få komma hem till mamma och pappa, säger kvinnan.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Tvingades fly Stockholm

Inför rättegången gav polisen rådet till Jenny att ordna en nya personuppgifter och flytta från Stockholm. Hon har sedan dess bott på en ort som inte ens hennes föräldrar känner till.

Jenny lyfter i intervjun att hon nu, flera år senare, lever med posttraumatiskt stressyndrom. Detta samtidigt som hennes våldtäktsmän är fria och en av dem även glorifieras i Expressen iförd skyddsväst.

– Du undrar när jag kan sluta fly? Aldrig tror jag. Jag blev så rädd när allt drogs upp igen, att de ska påminnas om mig och att deras hat mot mig ska blossa upp igen. Men hur skevt är inte det, att de skulle vara arga på mig? Det är jag som fått betala priset, slår Jenny fast i Aftonbladet.

Mehdi ”Dumle” Sachit. Foto: Polisen

Vittnade mot männen – hånades som ”hora”

I samband med rättegången år 2014 ska en av de tre gärningsmän som åtalades ha mimat ”hora” mot Jenny. Men trots påtryckning i rättssalen vittnade hon ensam och männen fälldes. Påföljden blev korta fängelsestraff och ungdomsvård där gärningsmännen enligt praxis blev frigivna efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

19-årige Abdulmahdi Baker Hedi, numera Mehid ”Dumle” Sachit, dömdes för grov våldtäkt och vapenbrott till fängelse i två och ett halvt år.

21-årige Hajir Nasim, dömdes för grov våldtäkt till fängelse i fem år.

18-årige Ninos Awdish dömdes för grov våldtäkt och två narkotikabrott till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.

LÄS ÄVEN: Expressen nöjda med reportage om våldtäktsgangstern Mehid ”Dumle” Sachit