Foto: We Are Sthlm Facebook.

Våldtäktsvågen på musikfestivaler fortsätter

636 Shares

De senaste årens uppmärksammade våg av våldtäkter och sexuella ofredanden på musikfestivaler fortsätter. Under nyligen avslutade Malmöfestivalen gjordes åtta anmälningar om sexualbrott och på We Are Stockholm i helgen uppges två fullbordade våldtäkter ha begåtts utöver ett stort antal sexuella ofredanden.

Våldtäkterna på We Are Stockholm uppges ha begåtts vid 20-tiden på lördagen och offren är två 15-åriga flickor. Flera män ska ha angripit flickorna bakifrån och lyckats genomföra två fullbordade våldtäkter.

LÄS ÄVEN: Knark, sexuella ofredanden och misshandel på årets Summerburst-festival

Enligt uppgift ska övergreppen ha fångats av övervakningskameror. Polisen är dock förtegen med uppgifter till allmänheten om förövarnas signalement, trots att dessa ännu inte har kunnat gripas.

Utöver de två våldtäkterna har minst tio fall av sexuella ofredanden anmälts. Det framgår inte om någon person gripits för något av dessa brott och polisen är även här förtegen med signalementsuppgifter för gärningspersonerna.

LÄS ÄVEN: Polisen om våldtäktsmännen på Piteåfestival: ”mörkhåriga och mörkhyade”

Mobilbilder från området kring festivalen cirkulerar också i sociala medier som visar hur invandrargäng ryker ihop i storbråk. Polisen bekräftar också att flera fall av misshandel förekommit men vill inte heller för dessa brott lämna ut några uppgifter kring händelserna eller gärningspersonerna.

We Are STHLM 2019

We Are STHLM är en spännande mångkulturell festival för ungdomar.Igår blev två flickor i 15-årsåldern våldtagna i publikhavet.Och här är en video som visar hur ett gäng afghanska ensamkommande misshandlar en svart kille nere vid Nybrokajen 11 under samma dag inte långt ifrån festivalen.

Posted by Vita Kränkta Kvinnor on Sunday, August 18, 2019

Problem också på Malmöfestivalen
Även årets upplaga av Malmöfestivalen som nyligen avslutades har i likhet med de senaste åren kantats av sexualbrott. Polisen har fått in minst åtta anmälningar om sexuella ofredanden, dock ingen regelrätt våldtäkt.

LÄS ÄVEN: Unga flickor utsatta för sexuella ofredanden på Malmöfestivalen

Fler anmälningar om misshandel har också gjorts. Malmöpolisen är i likhet med sina kollegor i Stockholm förtegna om vilka personerna och grupperingarna bakom brotten.

Ett tiotal personer omhändertogs av polisen. Det framgår inte huruvida någon av dessa är misstänkta för sexuella ofredanden. Malmöpolisen vill samtidigt tona ned situationen och beskriver åtta sexualbrott och flera fall av misshandel som ”relativt lugnt”.

Sexbrott på festivaler numera stort problem
Det väckte stor uppmärksamhet när det för ett par år sedan avslöjades att media och polis valt att mörklägga omfattande sexuella övergrepp under musikfestivaler – bland annat nu drabbade We Are Sthhlm – och andra liknande evenemang.

Skälet till att man valde att inte berätta uppgavs vara att brotten i huvudsak begås av grupper med unga invandrarmän – så kallad taharrush – och att informationen kunde riskera spä på ”fördomar” och ”främlingsfientlighet”.

LÄS ÄVEN: Festival läggs ned efter ’förminskande och sexistiska attityder’ från kommun

Denna för Sverige relativt nya problematik har sedan dess lett till att festivalarrangörer tvingats vidta omfattande säkerhetsarrangemang och till att ha en hög väktar- och polisnärvaro samt kameraövervakning. I några fall har man bedömt att säkerheten ändå inte gått att garantera och beslutat lägga ned festivalen.

LÄS ÄVEN: Karlskrona kommun bjöd in ’ensamkommande’ till stadsfestival – 12 anmälningar om sexuellt ofredande

636 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.