Foto: Google Maps

Våldtog 13-åring på toalett – får stanna i Sverige eftersom han blivit kristen

6.6K Shares

En 20-årig asylsökande man från Afghanistan döms för våldtäkt mot barn mot en 13-årig flicka i Hallsberg. Afghanen får straffrabatt eftersom han inte anses ”fullt vuxen” och kommer dessutom få stanna i Sverige efter avtjänat straff då han har både fru och barn här och dessutom säger sig ha konverterat till kristendomen.

Det är under eftermiddagen den 18 december ifjol som en 20-årig afghansk man träffar en 13-årig flicka utanför Ica i Hallsberg. Flickan är på väg hem från skolan och är ytligt bekant med mannen sedan tidigare. Bland annat har han varit på hennes skola och har då påstått att han bara är 15 år gammal.

Mannen går in på Systembolaget där han köper whisky och starköl som han bjuder flickan på tills hon blir kraftigt berusad. Därefter tar han med henne in på en offentlig toalett och våldtar henne både vaginalt och analt. Enligt ett rättstoxikologiskt yttrande från Rättsmedicinalverket har flickan 1,9 promille alkohol i blodet när hon blir våldtagen.

Efter våldtäkten försöker flickan ta sig till bussen så hon kan åka hem. Hon trillar omkull flera gånger ute på parkeringen på väg till busstationen. Två lite äldre tonårstjejer får syn på henne och förstår att det är något som är fel. De hjälper den redlöst berusade flickan och ringer hennes föräldrar.

Medan de observanta tonårstjejerna pratar med flickan får de veta att hon blivit bjuden på alkohol och att hon har haft sex med en kille som hon inte ville ha sex med. En av tonårstjejerna lyckas ta några bilder på mannen med sin mobiltelefon eftersom han befinner sig i närheten. Flickan körs samma kväll till Universitetssjukhuset i Örebro för läkarundersökning.

Inte ”fullt vuxen”

För två veckor sedan föll domen mot den 20-årige afghanen i Örebro tingsrätt: Två års fängelse för våldtäkt mot barn. Han döms även för att ha ofredat en 18-årig flicka i Västerås i mars förra året. Han ska dessutom betala 145 000 kronor i skadestånd till flickan som han våldtog och 5000 i skadestånd till flickan han ofredade.

Domstolen skriver i sin dom att den afghanske mannen inte är ”fullt vuxen” och därför inte ”ska dömas lika strängt som en vuxen person” – trots att han har både fru och barn i Sverige och det afghanska paret väntar sitt andra barn.

Enligt domen har 20-åringen en högsmittsam variant av hepatit B som är en sexuellt överförbar sjukdom. När domen föll fanns en ”konkret risk” att den 13-åriga flickan smittats av sjukdomen, något som ännu inte var klarlagt.

Har blivit kristen

Kammaråklagare Allen Saruchanjan Sinelnikov yrkade i sin stämningsansökan utvisning för den 20-årige afghanen. Det var ett yrkande som Örebro tingsrätt inte gick med på.

Den 20-årige afghanen ”har en dotter och en hustru i Sverige. Hustrun är gravid med ett ytterligare barn”, skriver domstolen som menar att familjen ”kan drabbas orimligt hårt” av en utvisning.

Dessutom menar domstolen att afghanen riskerar ”tortyr och död” i sitt hemland eftersom han säger sig ha konverterat till kristendomen. ”En utvisning får därför inte ske”, menar man.

Den afghanske barnvåldtäktsmannen kommer alltså få stanna i Sverige efter avtjänat straff. Domen har överklagats till Göta hovrätt.

”JAG BLIR TOKIG”

Renate Larssen är stabschef för Moderaterna i Örebro. Hon reagerar kraftfullt på domen som hon menar är alldeles för mild:

”Tingsrätten bedömer att en TJUGOÅRIG våldtäktsman inte är ’fullt vuxen’ och dömer honom till ett mildare straff på grund av detta. JAG BLIR TOKIG”, skriver hon i ett inlägg på Twitter där hon uppmärksammar domen.

”Jag är inte folkvald, dessutom är lagtexten skriven så att rätten får, men inte måste, döma till lägre straff om GM är under 21. Jag tycker personligen att en gift man med barn gott kan betraktas och behandlas som en vuxen”, skriver hon i ett annat inlägg.

– Jag har för mig att det stod i SVT, det är en dom i Hallsberg, sedan begärde jag ut domen via tingsrätten, förklarar Renate Larssen för Samhällsnytt.

– Jag brukar försöka gå till domarna och kolla där, förtydligar hon.

Renate Larssen avböjer emellertid att ge några fler kommentarer än det hon redan skrivit på Twitter. Larssen är tjänsteman, inte förtroendevald politiker, och påpekar att hon twittrar privat.

6.6K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.